Prizor iz filma Severno od sonca. Foto: Arhiv IMFFD
Prizor iz filma Severno od sonca. Foto: Arhiv IMFFD
Spokojnost in veličastnost gora v filmu Zadnji veliki vzpon. Foto: Arhiv IMFFD
Prizor iz filma Projekt Petzl: Argentina. Foto: Arhiv IMFFD
Fant, ki leti. Foto: Arhiv IMFFD
Kuba je zakon nosi naslov film, ki predstavlja zgodbo šestih plezalcev se odpravi na Kubo, da bi raziskovali dolino Vinales. Foto: Arhiv IMFFD
Začel se je festival gorniškega filma

Gledalci bodo lahko, tako zagotavljajo organizatorji, pet dni spremljali navdihujoče zgodbe karizmatičnih posameznikov, ki premikajo meje v plezanju in alpinizmu, spoznavali skrivnostne gorske kulture in ogrožene živalske vrste, občudovali veličastne podobe gora, zadrževali dih ob neverjetnih avanturah, k premisleku pa jih bodo vabila tudi močna naravovarstvena sporočila iz zakladnice gorskega sveta.

Na TV Slovenija bosta teden zaznamovala dva odlična filma o gorah:

Severna stena Eigerja
2. program TV Slovenija, sreda, 26. februar, ob 22.30

Nanga Parbat
2. program TV Slovenija, četrtek, 27. februar, ob 21.00

Na festivalu, ki bo v Ljubljani v Cankarjevem domu, Kinodvoru in Slovenskem mladinskem gledališču, v Celju v Mestnem kinu Metropol in na Ptuju v tamkajšnjem mestnem kinu, bodo predstavili najboljše gorniške filme zadnjih dveh let. Na letošnji festival, ki ga organizira Društvo za gorsko kulturo Domžale, je prispelo 65 filmov, v tekmovalni program pa jih je bilo izbranih 44.

Skupno bo v štirih kategorijah na ogled 44 filmov iz 25 držav: v kategoriji alpinizem si bo mogoče ogledati osem filmov, v kategoriji plezanje enajst, v kategoriji gore, šport in avantura osem, v kategoriji gorska narava in kultura pa sedemnajst.

Med celovečernimi filmi si bodo lahko obiskovalci ogledali navdihujoči norveški film Jeklena volja o ekstremni športnici Karine Hollekim, ki se po padalski nesreči s smučmi poda na Haute Route od Chamonixa do Zermatta, irski Vrh s tragično zgodbo s K2, ko je umrlo enajst članov komercialne odprave, zmagovalca več festivalov Hari se poroči, nagrajevani kanadski film o dvojici inuitskih plemen Točka izginotja in filmsko upodobitev ene najhujših letalskih nesreč v zgodovini Erebus: gorska operacija (Nova Zelandija).

Organizatorji izpostavljajo tudi film Kronistka Himalaje, ki prinaša dokumentarni portret najbolj znane kronistke himalajskega alpinizma Elizabeth Hawley, filmski poklon francoskemu alpinistu Pierru Mazeaudu z naslovom Pierre Mazeaud, stene življenja ter film o enem najbolj prepoznavnih in najdrznejših ustvarjalcev avanturističnega in gorniškega filma Leo Dickinson - portret.

Na ogled tudi film o slovenski alpinistki Miri Marko Debelak
Na festivalu bo na ogled tudi nekaj slovenskih filmov: pod dokumentarni portret slovenske alpinistke Mire Marko Debelak z naslovom Mira Marko in film Vdih drugega se je podpisal režiser Žiga Virc, Mojca Volkar Trobevšek in Boštjan Mašera pa bosta predstavila Drugo življenje macesna.

V retrospektivi tudi Kekec
V retrospektivi si bo mogoče ogledati prgišče starejših slovenskih kultnih filmov: Steber (1997) Matjaža Fistravca, Triglavske strmine (1932) Ferda Delaka in Vihar na Kočni (1932) Ivana Bolleta, mlajše pa bo razveselil prvi slovenski mladinski celovečerni film Kekec (1951) Jožeta Galeta.

V sklopu festivala bo potekal tudi alpinistično-plezalni večer, na katerem bo Planinska zveza Slovenije podelila priznanja najboljšim alpinistom in športnim plezalcem v letu 2013, obfestivalsko dogajanje pa bodo popestrila tudi številna predavanja.

Začel se je festival gorniškega filma