Vlogo plesnega učitelja so najprej ponudili Valu Kilmerju, pa je ni hotel, Billy Zane pa si jo je želel, a ni bil dovolj dober plesalec. Foto:
Vlogo plesnega učitelja so najprej ponudili Valu Kilmerju, pa je ni hotel, Billy Zane pa si jo je želel, a ni bil dovolj dober plesalec. Foto:
Slavni prizor, v katerem se Baby in Johnny po vseh štirih plazita drug proti drugemu, je bil mišljen samo kot del vaj, a je bil režiserju tako všeč, da ga je obdržal v filmu.
Dirty Dancing: Havana Nights
V Umazanem plesu 2 se je po plesišču vrtel Diego Luna, ki sicer ni plesalec, a se je na vlogo pripravljal le šest tednov pred snemanjem.

Daljnega leta 1987 ni bilo najstnice, ki se ji kolena ne bi šibila ob prepovedani romanci med strastnim učiteljem plesa Johnnyjem Castlom in pridnim dekletom Frances "Baby" Houseman, ki se mora izviti iz zaščitniškega prijema svojih staršev. Film, ki je naredil ikono iz zdaj že pokojnega Patricka Swayzeja, bo studio Lionsgate "moderniziral" in posnel še enkrat; za novo generacijo bodo že znanim pesmim (najbrž ne bodo manjkale (I've Had) The Time of My Life, Hungry Eyes in She's Like the Wind) dodali nekaj skladb iz šestdesetih in novih skladb.

Prej koreograf, zdaj režiser
Igralcev, ki se bosta vrtela po stopinjah predlani za rakom na trebušni slinavki umrlega Swayzeja in Jennifer Grey, še niso izbrali, je pa znano, da bo film režiral Kenny Ortega, ki je pri izvirniku sodeloval kot koreograf, pozneje pa je, denimo, režiral še Jacksonov koncertni film This Is It in High School Musical. "Patrick Swayze je postavil merila za moške v plesu, podobno, kot sta pred njim to storila Gene Kelly in Fred Astaire. Mislim, da je, kamor koli se ozreš, dovolj talenta, in veselim se že, da bomo začeli proces iskanja naslednje 'trojne grožnje' (igralca, plesalca in pevca, op. n.)," se veseli Ortega.

Čeprav je Umazani ples star že skoraj četrt stoletja, so mu cele legije ljudi še vedno silno vdane (drugače: več kot 10 milijonov oboževalcev na Facebooku). Prvotna različica je slavila celo na oskarjih - dobila je seveda kipca za najboljšo glasbo, za evforično sklepno skladbo (I've Had) The Time of My Life, pa tudi tistega za najboljšo pesem - v DVD-različici so po vsem svetu prodali že več kot 10 milijonov izvodov, film pa je navdahnil tudi precej uspešno gledališko predstavo.

Swayzeja je skrbela "puhlost" scenarija
Johnny Castle, učitelj plesa in dotlej zagrizeni samec, ki ga očara Baby, dekle na počitnicah s starši v hribovju Catskills v državi New York, je postala najbolj prepoznavna vloga takrat 35-letnega Patricka Swayzeja; prinesla mu je tudi nominacijo za zlati globus in začrtala njegovo filmsko pot. A to še ne pomeni, da je bil nad projektom od samega začetka navdušen. Scenarij se je Swayzeju, kot je zapisal v svoji avtobiografiji The Time of My Life, zdel "puhel". Menda je bil dosti bolj kot nad scenarijem za Umazani ples navdušen nad projektom Duh, v katerem si je izboril vlogo kljub dvomom režiserja Jerryja Zuckerja, da morda ni primeren za lik občutljivega moškega.

Prihaja tudi Footloose
In čeprav Umazani ples uživa status kultnega filma, mu uspeh v novi preobleki najbrž ni zagotovljen. Klimo bo pred njim že oktobra letos preizkušala priredba še ene žanrsko sorodne uspešnice, Footloose (namesto Kevina Bacona in Lori Singer bosta plesala Kenny Wormald in Julianne Hough). Predlani je adaptacija muzikala Fame iz leta 1980 bolj ali manj neslavno pogorela tako pri kritikih kot pri občinstvu, spomnimo pa naj še na kilavo nadaljevanje Umazanega plesa, Noči v Havani, ki je bolj ali manj isto zgodbo preselilo na Kubo, pri vsem skupaj pa je bilo najboljše, da so majhno vlogico odstopili tudi Swayzeju.