Ko je za Francosko navezo dobil oskarja, se je William Friedkin z 32 leti v zgodovino vpisal kot najmlajši dobitnik oskarja za režijo. Pozneje je sicer prišlo na dan, da je bil v resnici rojen leta 1935 in da je bil ob svojem uspehu star
Ko je za Francosko navezo dobil oskarja, se je William Friedkin z 32 leti v zgodovino vpisal kot najmlajši dobitnik oskarja za režijo. Pozneje je sicer prišlo na dan, da je bil v resnici rojen leta 1935 in da je bil ob svojem uspehu star "že" 36 let. Rekord so nato vrnili Normanu Taurogu. Foto: EPA

Friedkin bo, kot so zapisali organizatorji, nagrajen za svojo "pomembno vlogo pri oblikovanju ameriške kinematografije". In prispevek 77-letnega oskarjevca, ki je zlati kipec dobil leta 1971 za film Francoska zveza, je po besedah umetniškega direktorja festivala Alberta Barbere izjemen.

Kot je poudaril, je Friedkin prispeval k temeljiti prenovi ameriške kinematografije oziroma k "novemu Hollywoodu", pozneje s Francosko navezo in Izganjalcem hudiča "bolj ali manj izumil novodobni blockbuster", nato pa "ustvaril še celo vrsto filmov, ki so bili pred svojim časom (Sorcerer, To Live and Die in L.A. in Jade)".

Friedkin je ponosen, da bo prejel nagrado najstarejšega filmskega festivala. "Benetke so, še posebno v času filmskega festivala, zame duhovna domovina. Zlatega leva nisem nikoli pričakoval, zdaj pa ga sprejemam z veliko hvaležnostjo in ljubeznijo," je dejal ob novici. Beneški festival je še leta 2011 v tekmovalni spored uvrstil njegovo črno komedijo Morilec Joe (Killer Joe).

Nova priložnost za spregledanega Čarovnika
Na beneškem festivalu bodo med drugim predvajali tudi restavrirano različico Friedkinovega filma Sorcerer (Čarovnik), ki ga je sam označil za najbolj oseben film v svoji karieri - velja pa tudi za precej kontroverznega. Friedkinova adaptacija francoskega trilerja Henri-Georgesa Clouzota je sicer v kinematografe prišla približno teden po Vojni zvezd Georgea Lucasa, zato silna komercialna uspešnica ni bila, velja pa zato danes za enega izmed Friedkinovih najbolj kritiško hvaljenih (in obenem najredkeje predvajanih) filmov.

Letošnji Beneški filmski festival bo potekal med 28. avgustom in 7. septembrom. Program bo znan julija.