Režiser Nicolas Roeg je vlogo Davidu Bowieju ponudil, ko ga je videl v dokumentarcu Cracked Actor. To je bila za pevca prva velika filmska vloga. Foto:
Režiser Nicolas Roeg je vlogo Davidu Bowieju ponudil, ko ga je videl v dokumentarcu Cracked Actor. To je bila za pevca prva velika filmska vloga. Foto:
Hail, Caesar!
V uvodnem filmu Hail, Caesar!, ki prinaša vpogled v zadnji del obdobja, ko je imela peščica hollywoodskih studiev izjemno moč, so moči združili številni zvezdniki: George Clooney, Scarlett Johansson, Josh Brolin, Ralph Fiennes, pa tudi Alden Ehrenreich, Jonah Hill, Frances McDormand, Tilda Swinton in Channing Tatum. Zgodba je postavljena v 50. leta prejšnjega stoletja, in sicer spremljamo en dan v filmskem studiu, kjer se seveda od jutra do večera zgodi cel nabor takšnih in drugačnih dogodkov. V ospredju je filmski "fixer", gre za človeka, ki dela za studio in med drugim zvezdnike varuje pred širjenjem kočljivih informacij iz njihove preteklosti.

Programski direktor Berlinala Dieter Kösslick je na tiskovni konferenci razkril dodatne podrobnosti o festivalu, ki se v nemški prestolnici začenja 11. februarja. To sicer niso čisto prve informacije o enem od ključnih festivalov v svetovnem merilu: vemo že, da bodo slovesnost ob odprtju kronali s projekcijo nove komedije bratov Coen Hail, Caesar!, med težje pričakovanimi dogodki pa bo tudi premiera biografske drame o Emily Dickinson, A Quiet Passion, s Cynthio Nixon v glavni vlogi ter v režiji Terrencea Daviesa.

A vrnimo se k retrospektivnim poklonom. Na festivalski spored so organizatorji uvrstili filma, ki ju povezujemo predvsem s pokojnima igralcema: Razsodnost in rahločutnost, klasično adaptacijo romana Jane Austen v režiji Anga Leeja, v kateri Rickman igra polkovnika Brandona, in pa znanstvenofantastično klasiko Mož, ki je padel na Zemljo Nicolasa Roega. Naslovno vlogo vesoljskega "brodolomca" na Zemlji je seveda igral Bowie.

Močan tekmovalni spored
Tekmovalni spored filmov, ki se bodo potegovali za zlatega medveda, je sicer že sestavljen. Med drugim bodo v Berlinu predvajali Komuno, The Commune Thomasa Vinterberga, za katero je režiser našel navdih v lastnem otroštvu, dokumentarec Alexa Gibneyja Zero Days, ki tematizira spletni nadzor in kibernasilje; biografsko dramo Genius o Fitzgeraldovem in Hemingwayevem založniku ter dramo Prihodnost (L'avenir) režiserke in scenaristke Mie Hansen-Løve.

Prav tako v tekmovalnem sporedu: Alone in Berlin, ekranizacija slavnega romana o nemškem odporu proti nacizmu (r. Vincent Perez), in pa znanstvena fantastika Midnight Special (r. Jeff Nichols), v kateri mora oče svojega sina, ki ima nadnaravne sposobnosti, zaščititi pred vladnimi agenti; glavno vlogo v filmu ima trenutno vseprisotni Adam Driver.

Zvezde v spremljevalnem programu
V netekmovalnem sporedu se bo bratoma Coen in Terrenceu Daviesu pridružil Spike Lee s parabolo o nevarnosti orožja Chi-Raq, pa Don Cheadle z biografijo Milesa Davisa Miles Ahead, ter seveda Michael Moore s satiričnim dokumentarcem Where to Invade Next. Prav tako bi znal biti zanimiv eksperimentalni dokumentarec The Seasons in Quincy: Four Portraits of John Berger, delo štirih režiserjev, med katerimi je Tilda Swinton.

Berlinale si prav tako ne zatiska oči pred vse večjo veljavo televizijske produkcije. Predvajali bodo par epizod iz druge sezone serije Better Call Saul, BBC-jevo miniserijo Love, Nina in serijo The Night Manager s Tomom Hiddlestonom v glavni vlogi.