Letošnja izdaja Berlinala je združila okrog 400 filmov. V glavnem tekmovalnem programu se je za zlatega in srebrne medvede potegovalo 16 filmov, na sliki so režiser in glavni igralki zmagovalnega filma, iranske drame Nader in Simin se ločujeta. Foto: Reuters
Letošnja izdaja Berlinala je združila okrog 400 filmov. V glavnem tekmovalnem programu se je za zlatega in srebrne medvede potegovalo 16 filmov, na sliki so režiser in glavni igralki zmagovalnega filma, iranske drame Nader in Simin se ločujeta. Foto: Reuters
Iranski igralki Sareh Bajat in Sarina Farhadi iz igralske zasedbe filma Ločitev Naderja in Simin. Foto: Reuters
Armin Müller–Stahl
Armin Müller–Stahl, ki se lahko pohvali že z nominacijo za oskarja (za stransko vlogo v filmu Shine iz leta 1996), je bil v najstniških letih priznan koncertni violinist. Igralsko kariero je začel na vzhodnonemški televiziji, kjer je bil najbolj priljubljen zaradi glavne vloge v seriji Das unsichtbare Visier, nekakšne vzhodnoblokovske protiuteži franšizi Jamesa Bonda. Leta 1980, ko se je zaradi svojih političnih nazorov znašel na črni listi, je emigriral v Zahodno Nemčijo. Foto: EPA
Direktor festivala Dieter Kosslick je na oder prinesel stol manjkajočega člana žirije, iranskega režiserja Jafarja Panahija. 50-letni režiser v domovini ni bil obsojen samo na šest let zaporne kazni, ampak ima zaradi nasprotovanja vladajočemu režimu tudi 20-letno prepoved snemanja filmov. Foto: EPA

Upodobitev zakona v krizi režiserja Ašgarja Farhadija raziskuje razredne delitve v Iranu, versko konservativnost in tamkajšnji sodni sistem, hkrati pa vzdržuje napetost kriminalnega trilerja.

Simin želi zapustiti Iran z možem Naderjem in njuno hčerjo Termeh. Ko si Nader premisli, saj bi v Iranu zapustil očeta, ki trpi za Alzheimerjevo boleznijo, Simin vloži prošnjo za ločitev, a brez uspeha. Simin se vrne nazaj k svojim staršem, Termeh pa se odloči ostati z Naderjem ...

Podrobnejši pregled nagrajencev v posameznih kategorijah si oglejte na spletni strani festivala.
Tudi nagradi za najboljšo igro v moški in ženski kategoriji sta šli celotni zasedbi omenjene iranske drame, ki v sebi nosi jasno sporočilo, obenem pa je tudi poziv režimu v Teheranu, naj umetnikom in intelektualcem dopusti več svobode. 38-letni Farhadi, je namreč eden redkih v Iranu živečih filmskih ustvarjalcev, ki lahko v tem času svoja dela predstavlja v tujini.

Ravno nasprotno se dogaja njegovemu kolegu Jafarju Panahiju. Njegov sedež med člani letošnje žirije je v Berlinu ostal prazen - režiser je bil namreč obsojen na šestletno zaporno kazen, ker naj bi sodeloval v propagandi proti oblastem.

Film, ki je veljal za favorita pri občinstvu, je za piko na i dobil še nagrado ekumenske žirije. (Za Farhadija je sicer tokratni medved že druga nagrada na Berlinalu. Leta 2009 je dobil srebrnega medveda za režijo za film Darbareye Elly (O Elly).)

Srebrni medved je madžarski
"Drugo mesto" med filmi je z veliko nagrado žirije, srebrnim medvedom, zasedel črno-beli A torinói ló (Torinski konj), temačna zgodba o življenju kmeta in njegove hčere v osamljeni hiši madžarskega režiserja Bele Tarra.

Dve nagradi sta ostali v Nemčiji
Nagrado za najboljšo režijo je dobil Ulrich Koehler za film Schlafkrankheit (Spalna bolezen) o zahodnjaški družini, ki se v Afriki ukvarja s humanitarnim delom.

Andres Veiel je za dramo Wer wenn nicht wir prejel nagrado Alfreda Bauerja. Podelujejo jo filmom, ki odpirajo nove perspektive v filmski umetnosti. Wer wenn nicht wir je zgodba o ljubezni med pisateljem Bernwardom Vesperjem ter poznejšo nemško teroristko in soustanoviteljico teroristične skupine Frakcija rdeče armade Gudrun Ensslin.

Najboljši scenarij sta napisala Joshua Marston in Andamion Murataj za film The Forgiveness Of Blood (Odpuščanje krvi), ki raziskuje starodavno tradicijo krvnega maščevanja. Ta v nekaterih delih Albanije živi še danes.

Nagrado za najboljši prvenec je dobil film On the Ice (Na ledu) režiserja Andrewa Okpeahe MacLeana.

Častni lavreat: od newyorškega taksista (Noč na zemlji) do ruskega mafijskega šefa (Smrtne obljube)
Častnega zlatega medveda so že v petek izročili nemškemu igralcu Arminu Müller–Stahlu. Ta je v 50-letni karieri utelesil raznolike karakterje in sodeloval z režiserji, kot so Costa Gavras, Andrzej Wajda, Jim Jarmusch in Steven Soderbergh.

Žirijo letošnjega Berlinala, ki je bil 61. po vrsti, je vodila mednarodno priznana igralka Isabella Rossellini, hči švedske igralke Ingrid Bergman in italijanskega režiserja Roberta Rossellinija, ki je do zdaj ustvarila več kot 40 filmskih vlog.