72. podelitev zlatih globusov bosta že tretje leto zapored vodili Tina Fey in Amy Poehler, na sporedu pa bo v nedeljo, 11. januarja (pri nas bo to seveda že v zgodnjih jutranjih urah ponedeljka). Lani si je podelitev v živo ogledalo skoraj 21 milijonov ljudi, kar pomeni, da so bili to najbolj gledani globusi po letu 2009. Foto: YouTube
72. podelitev zlatih globusov bosta že tretje leto zapored vodili Tina Fey in Amy Poehler, na sporedu pa bo v nedeljo, 11. januarja (pri nas bo to seveda že v zgodnjih jutranjih urah ponedeljka). Lani si je podelitev v živo ogledalo skoraj 21 milijonov ljudi, kar pomeni, da so bili to najbolj gledani globusi po letu 2009. Foto: YouTube
Glasujoči člani Zveze tujih novinarjev (Hollywood Foreign Press Assn.) so bili radodarni s pokloni: nominacije so razdelili med 24 različnih filmov. Foto: Reuters
Alejandro González Iñárritu, Michael Keaton
Marsikdo je prepričan, da bo letošnjasezona nagrad sezona Michaela Keatona. Odločilni mesec se začenja v nedeljo zvečer. Foto: Reuters
Zlati globusi, ki jih podeljuje združenje tujih novinarjev v Hollywoodu, so že tradicionalno razdeljeni v malo morje - kar 25 - kategorij; tako pri filmih kot pri televizijskih dosežkih to pomeni osnovno delitev na "drame in "komedije". Na ta način se lahko pogosto v ospredje prerinejo tudi komični filmi, ki jih Akademija, ko nastopi čas za oskarje, spregleda na račun "resnejših" filmov. Foto: Reuters

Voditeljici nedeljske podelitve, komičarki Tina Fey in Amy Poehler, sta javno obljubili, da "se ju nikomur v dvorani ni treba bati", ampak za Billa Cosbyja, ki ga prav gotovo ne bo na slavju, ta napoved očitno ne velja. Ko so pri Access Hollywood Feyevo ujeli z vprašanjem, ali lahko pričakujemo, kakšno šalo na temo krepko omajanega ugleda nekdaj tako zelo priljubljenega komika, je nedvoumno odgovorila: "Hudiča, da ja!"


Zbadljivo, a brez zlobe

Voditeljici, ki sta znani po svojih pogumnih, a praviloma dobro sprejetih in ne preveč zlonamernih šalah. V nedeljo bosta tako podelitev zlatih globusov vodili že tretje leto zapored. Lani sta imeli nekaj genialnih prebliskov, denimo: "Zdaj pa, tako kot vagine supermanekenk, lepo pozdravimo Leonarda DiCapria", ali pa (o Matthewu McConaugheyju): "Za vlogo v Klubu zdravja Dallas je izgubil 20 kilogramov, čemur igralke pravimo 'nastopiti v filmu'."

Neokusna šala?
Sicer pa menda niti Cosby sam ne misli, da so nedavne obtožbe proti njemu preveč resna tema za zbijanje šal: ko je pred dnevi prvič od izbruha afere zaradi domnevnih spolnih napadov in posilstev javno nastopil v nekem klubu v Kanadi, je neki ženski v prvi vrsti, ki si je šla med predstavo iskat pijačo, pripomnil: "Joj, paziti morate, kaj pijete v moji bližini." (Številne ženske so ga namreč v zadnjem mesecu obtožile prav tega, da jih je kdaj v preteklosti zadrogiral s tabletko v pijači, nato pa jih spolno zlorabil). Ljudje so po poročanju prisotnih novinarjev najprej osuplo onemeli, nato pa je izbruhnil glasen aplavz. 77-letnega komika je spolne zlorabe sicer javno obtožilo že vsaj 15 žensk; sam je po daljšem molku vse njihove obtožbe zanikal.

Ricky Gervais brez dlake na jeziku
Preden sta vajeti predstave v svoje roke vzeli dekleti, je bil na njunem mestu precej ostrejši Ricky Gervais, ki se ni bal briti norcev iz Zveze tujih novinarjev (Hollywood Foreign Press Association) oz. njihove neobjektivne izbire filmov (tisto leto je bil namreč nominiran porazni Turist z Angelino Jolie in Johnnyjem Deppom v glavnih vlogah). "Turista še nisem niti videl. Ampak prav gotovo je dober, če je nominiran za zlati globus," je pripomnil tako cinično, da je bilo jasno, kaj hoče povedati.

Mesec vročičnega podeljevanja nagrad
A taki v nebo vpijoči zdrsljaji so za organizatorje zlatih globusov stvar preteklosti: Zveza tujih novinarjev v Hollywoodu je v zadnjem času postala eden izmed ključnih arbitrov v sezoni nagrad, ki se uradno začne s podelitvijo zlatih globusov in konča 22. februarja z alfo in omego filmskih nagrad, oskarji.

"Pred nekaj leti smo bili v obdobju, ko se je zdelo, da je filmu v oskarjevski bitki najbolj koristilo to, da ni dobil zlatega globusa," "prekletstvo" nagrad komentira filmski novinar Dave Karger. Dobra primera sta kriminalka bratov Coen Ni prostora za starce in vojna drama Bombna misija: oba filma sta z zlatih globusov odkorakala brez nagrade za najboljšo dramo, pa sta nato leta 2007 oz. 2008 slavila na oskarjih.

Favorita Birdman in Fantovska leta
Letos se v bitko za zlate globuse z največ, kar sedmimi nominacijami, podaja Birdman, nadrealistična satira šovbiznisa in zvezdništva. Prevlada se se ji obeta v sekciji za najboljšo komedijo ali muzikal, medtem ko sta med dramami favorita epsko zastavljena intimna drama Fantovska leta in po resničnih dogodkih posneta The Imitation Game, v kateri britanskega logika Alana Turinga igra Benedict Cumberbatch. Vsak film ima pet nominacij. V televizijskih sekcijah je bila najuspešnejša mreža HBO s 15 nominacijami v skupnem seštevku.

Si upamo napovedati zmagovalce?
Letošnji nominiranci za zlate globuse so v večini primerov prav tiste vloge, ki so jih še posebej hvalili kritiki; med zmagovalci tako pričakujemo še Michaela Keatona (glavna moška vloga za Birdmana), J. K. Simmonsa (stranska moška vloga v Ritmu norosti) in Patricio Arquette (stranska ženska vloga v Fantovskih letih). V preostalih kategorijah se boj zdi bolj neodločen.

Vredno omembe: letošnji globusi prinašajo prvo režisersko nominacijo za temnopolto žensko v zgodovini. Ava DuVernay lahko zlati kipec dobi za biografsko dramo Selma.