Zadnje čase mediji veliko pozornosti Clooneyju namenjajo v tandemu z ženo, odvetnico za človekove pravice Amal Alamuddin. Foto: Reuters
Zadnje čase mediji veliko pozornosti Clooneyju namenjajo v tandemu z ženo, odvetnico za človekove pravice Amal Alamuddin. Foto: Reuters

Tako so pri agenciji AFP povzeli obrazložitev odločitve francoske filmske akademije, ki bo letošnjega častnega cezarja podelila temu ameriškemu filmarju. Z nagrado bodo počastili Clooneyjev "izjemen talent, ki ga izkazuje kot igralec, režiser, scenarist in producent". Nagrado, ki velja za francoskega oskarja, mu bodo izročili na slavnostni podelitvi v Parizu 24. februarja.

Kot piše v obrazložitvi, je Clooney najbolj karizmatičen igralec svoje generacije, ki obenem pooseblja hollywoodski blišč. Francosko filmsko akademijo je, kot so zapisali, prepričal s svojim šarmom, humorjem, osebnostjo in angažiranostjo.

55-letni igralec, ki je zaslovel z vlogo zdravnika Douga Rossa v televizijski seriji Urgenca, je pozneje za svoje delo prejel vrsto filmskih nagrad, med drugim tudi dva oskarja. Leta 2006 za najboljšega stranskega igralca v filmu Siriana in leta 2013 kot producent najboljšega filma tistega leta, Misija Argo.

Je tudi dobitnik dveh zlatih globusov za vlogo v filmu bratov Coen Kdo je tu nor? (2000) in za vlogo v filmu Alexandra Payna Potomci (2011).

Lani je častnega cezarja prejel Michael Douglas, med dobitniki te prestižne nagrade pa so med drugim tudi Kevin Costner, Scarlett Johansson, Kate Winslet, Sean Penn in Quentin Tarantino.