Nekoč Ameriški psiho, drugič Batman, nazadnje brat bokserja 'Irish' Mickyja Christian Bale bo januarja v bližini Nankinga kitajskemu režiserju pomagal poustvariti boleč trenutek kitajske zgodovine. Foto: Reuters
Nekoč Ameriški psiho, drugič Batman, nazadnje brat bokserja 'Irish' Mickyja Christian Bale bo januarja v bližini Nankinga kitajskemu režiserju pomagal poustvariti boleč trenutek kitajske zgodovine. Foto: Reuters
Mesto življenja in smrti
Nekadnja kitajska prestolnica Nanking - Mesto življenja in smrti.
John Rabe
Med heroji Nankinga velja omeniti še Nemca Johna Rabeja, ki je leta 1937 rešil 200.000 kitajskih civilistov pred pokolom, zaradi česar mu pravijo 'kitajski Oskar Schindler'. Tudi o njem je že posneta istoimenska filmska zgodba, ki je leta 2009 slavila na podelitvi nemških filmskih nagrad v Berlinu.

V najnovejšem filmskem izdelku priznanega režiserja, ki je med drugim posnel film Heroj in bil režiser slovesnosti ob odprtju olimpijskih iger pred dvema letoma, bo Bale nastopil v vlogi pogumnega ameriškega duhovnika, ki po japonski okupaciji v cerkvi ponudi zatočišče 13 prostitutkam in študentkam.
Ameriški junak v kitajski zgodovini
Leta 1937, ko je tedanjo kitajsko prestolnico Nanking zasedla japonska vojska, so ubili 300.000 civilistov, japonski vojaki pa so posilili na tisoče žensk. Pokol se je v zgodovino vpisal kot Posilstvo v Nankingu, pomeni pa šesttedensko obdobje po padcu takratne prestolnice Kitajske republike v roke Japoncev decembra omenjenega leta. Japonska vojska je v tem času požigala, ropala, posiljevala in pobijala civiliste.
Film o dogodku, ki je pustil močan pečat v kitajsko-japonskih odnosih, bo nosil naslov Nanjing Heroes (Heroji Nankinga). Zgodba filma temelji na romanu Yana Gelinga, nastalega po resnični zgodbi Johna Mageeja, krščanskega misijonarja, ki si je med pokolom prizadeval rešiti kitajske civiliste in vojake. Za snemanje filma imajo na razpolago 70 milijonov evrov, koliko bo znašal Balov honorar, pa producent Džang Weiping ni želel razkriti.
Približno 40 odstotkov filma bodo posneli v angleščini, preostalo pa v mandarinščini, drugi člani igralske zasedbe pa še niso znani.
Džang vidi v sodelovanju igralca, ki ga ceni, tudi priložnost, da k ogledu filma pritegne širše občinstvo ter tako čim več ljudem predstavi ta tragičen trenutek zgodovine. Zadnja leta je bil temen madež v kitajski zgodovini tema več koprodukcij, med drugim Mesto življenja in smrti režiserja Lu Čuana, ki je leta 2009 slavil v San Sebastianu.
Odpiranje kitajskega filma svetu
Džangov finančno najuspešnejši film je bil že omenjeni Hero (Junak), v katerem je leta 2002 nastopil Jet Li. Na vprašanje, ali je pogodba z Balom tudi poskus približevanja kitajskih filmov ameriškemu trgu, režiser odgovarja, da je vsesplošna strategija kitajskega filma, da se približa svetu in razširi svoj vpliv, vendar Bale sodeluje, ker je scenarij zahteval angleškogovorečega glavnega igralca.
Snemanje filma bodo začeli 10. januarja v cerkvi, zgrajeni v bližini Nankinga.