Prvi večer bo Kino pod zvezdami gledalce vrnil v leto 1927 v Hollywoodu, v klasično obdobje ameriške kinematografije, ki se mu poklanja francosko-belgijski film Umetnik. Foto: Kolosej
Prvi večer bo Kino pod zvezdami gledalce vrnil v leto 1927 v Hollywoodu, v klasično obdobje ameriške kinematografije, ki se mu poklanja francosko-belgijski film Umetnik. Foto: Kolosej
Rimu z ljubeznijo
Po večletnem snemanju v New Yorku, nato pa še v Londonu, Barceloni in Parizu, je Woody Allen za prizorišče svojega zadnjega filma izbral Rim. Film Rimu z ljubeznijo bo na Ljubljanskem gradu predpremierno predvajan 9. avgusta. Foto: Kinodvor
Pod zvezdami so se znova zavrteli filmski koluti

Premiera filma, ki je bolj kot ne pričakovano na letošnji podelitvi oskarjev osvojil pet kipcev, se je - kot vse nadaljnje projekcije - začela ob 21.30. Poleg Kinodvorovih uspešnic zadnjega leta so v program uvrstili tudi najbolj gledane filme zadnjega ljubljanskega filmskega festivala Liffe in nekatere zmagovalce tujih festivalov.

Oglejte si celoten program Filma pod zvezdami.

Dva filma Woodyja Allena in prav toliko Davida Cronenberga
Ljubitelje filmov verjetno tudi tokrat najbolj zanima seznam premier oziroma predpremier. Letos jih je napovedanih pet, in sicer bo prva 2. avgusta na vrsti francoska komedija 2 dni v New Yorku režiserke Julie Delpy, 9. avgusta Allenov poklon večnemu mestu Rimu z ljubeznijo, 14. avgusta Kraljestvo vzhajajoče lune Wesa Andersona, ki bo dan pozneje tudi na rednem sporedu Kinodvora. Napovedana je tudi premiera Kozmopolisa Davida Cronenberga, ki si ga bo na prostem mogoče ogledati 16. avgusta in nato na rednem sporedu Kinodvora od 30. avgusta naprej. Zadnja v peterici premier, Morilec Joe v režiji Williama Friedkina, pa bo 18. avgusta tudi sklenila letošnjo izdajo letnega kina Film pod zvezdami.
Na programu tudi dva slovenska režiserja
Program sestavljajo še tisti filmi zadnje kinematografske sezone, za katere menijo, da so bili na sporedu prekratek čas, ter še po en slovenski in en animirani film. Letos si bo mogoče na prostem ogledati še filme Koža, v kateri živim Pedra Almodovarja, še en film Woodyja Allena Polnoč v Parizu, Cronenbergovo Nevarno metodo, doma in v tujini izvrstno sprejet prvenec Nejca Gazvode Izlet, francosko-španski film Ženske iz 6. nadstropja, McQueenovo Sramoto in animirani film Rango.

Prihodnji konec tedna bodo predvajali Potomce z Georgeom Clooneyjem v glavni vlogi, dobitnika oskarja za najboljši tujejezični film Ločitev, teden pozneje Malickovo Drevo življenja, Kaurismäkijevo dramo Le Havre, postavljeno v francosko pristanišče, Zaklonišče in von Trierjevo Melanholijo. Grad vabi še s filmom Romana Polanskega Masaker, zmagovalcem Berlinala Cezar mora umreti, italijansko komedijo Sol življenja, Okornovimi Pismi sv. Nikolaju in komedijo Gospodinja.
Kinodvor zdaj že tradicionalni poletni dogodek pripravlja v sodelovanju z Mestno občino Ljubljana in javnim zavodom Ljubljanski grad.

Spodaj si oglejte napovednike za (pred)premiere letošnje izdaje Filma pod zvezdami.

Pod zvezdami so se znova zavrteli filmski koluti