Žiga (režiser in soscenarist) ter Boštjan Virc (soscenarist) na slovenski premieri filma Houston, imamo problem! v Kinodvoru. Foto: Houston, imamo problem!
Žiga (režiser in soscenarist) ter Boštjan Virc (soscenarist) na slovenski premieri filma Houston, imamo problem! v Kinodvoru. Foto: Houston, imamo problem!
Robert De Niro in Žiga Virc
Igralec in ustanovitelj filmskega festivala Tribeca v New Yorku Robert De Niro in Žiga Virc na tamkajšnji svetovni premieri filma 16. aprila. Foto: Houston, imamo problem!

Njegov celovečerni igrano-dokumentarni prvenec Houston, imamo problem!, ki je pred dnevi doživel svetovno premiero na čislanem newyorškem filmskem festivalu Tribeca, je bil včeraj premierno prikazan še v Sloveniji.

Na Tribeci so letos prikazali več kot sto filmov, Houston, imamo problem! pa je bil uvrščen v uradni program festivala. To mu je uspelo z izborom izmed 6.626 prijavljenih filmov z vsega sveta. Zanimanje za film pa je bilo veliko, tako da so vstopnice za premiero pošle v zgolj nekaj minutah.


Preizkušnja na domačem terenu

Houston, imamo problem!, ki se giblje na meji fikcije in dokumentarizma ter raziskuje mit o domnevnem ameriškem nakupu tajnega jugoslovanskega vesoljskega programa v zgodnjih šestdesetih letih, vrednem več milijard dolarjev, je napolnil dvorano ljubljanskega Kinodvora.

Vesel sem, da smo po uspešni newyorški premieri film predstavili tudi domačemu občinstvu. Stopiti pred domače občinstvo je vedno poseben občutek in velik izziv! Zahvaljujem se celotni filmski ekipi in vsem prijateljem ter včerajšnjim gostom, ki so film izredno pozitivno sprejeli. Veselim se povratne informacije bodočih gledalcev,” je po slovenski premieri povedal Žiga Virc.

Kmalu na filmskih platnih po državi
Film je nastal v koprodukciji Slovenije - sofinancirala sta ga Slovenski filmski center in RTV Slovenija -, Hrvaške, Nemčije, Češke in Katarja ter je tudi prvi film HBO Europe v jadranski regiji, kot soscenarist pa se poleg Žige podpisuje tudi Boštjan Virc. V kinodvorane po državi pa prihaja naslednji teden, natančneje 5. maja.

Nekaj fotoutrinkov z včerajšnje premiere filma v Kinodvoru si lahko pogledate v spodnji galeriji.