Isabelle Huppert z nagrado cezar,
Isabelle Huppert z nagrado cezar, "francoskim oskarjem". Dobila ga je za naslovno vlogo v psihološki srhljivki Ona. Foto: Reuters

Isabelle Huppert je lani na berlinskem filmskem festivalu prejela srebrnega leva za vlogo v filmu Prihodnost v režiji Mie Hansen-Love in blestela v filmu Ona Paula Verhoevena.

Na festivalu Creme de la Creme, ki se je v Bratislavi začel v sredo, bodo prikazali 20 francoskih sodobnih filmov, razvrščenih v šest sekcij. Letošnji festival poleg v Bratislavi poteka še v 15 drugih slovaških mestih, filme pa prikazujejo v 20 kinih, navaja slovaška tiskovna agencija Tasr.


Festival je v sredo uvedla projekcija filma Prihodnost, iz programa, posvečenega Isabelle Huppert. Igralka je bila za vlogo v filmu Ona, v katerem kot žrtev posilstva pregon nad napadalcem prevzame v svoje roke, nagrajena z zlatim globusom in nominirana za oskarja.

Poleg filmov Prihodnost in Ona se ji bodo na festivalu poklonili še s štirimi drugimi filmi, v katerih je nastopila. Med njimi sta Nuna v režiji Guillauma Niclouxa in Frankofonija režiserja Alexandra Sokurova.

V festivalskem naboru filmov, ki prinašajo globoke in resne zgodbe, bo tudi nekaj komedij ter filmov, namenjenih najmlajšim. Denimo uspešni komediji Qu'est-ce qu'on a fait au Bon Dieu? v režiji Philippa de Chauverona ter Un homme a la hauteur v režiji Laurenta Tirarda in animirani film Mali princ v režiji Marka Osborna.