Vsi filmi v sklopu letošnjega festivala so novejšega datuma, skupno pa jim je tudi to, da v Ljubljani še niso bili predstavljeni. Foto:
Vsi filmi v sklopu letošnjega festivala so novejšega datuma, skupno pa jim je tudi to, da v Ljubljani še niso bili predstavljeni. Foto:
Daleč za griči, najnovejši film romunskega mojstra Cristiana Mungiuja, za zamudnike tudi v okviru festivala (in trenutno na rednem sporedu Kinodvora.) Foto: Liffe

Festival bo do nedelje ponudil sedem filmov iz sedmih držav članic Mednarodne organizacije za frankofonijo (OIF), prikazali pa bodo tudi slovenski film 9:06 Igorja Šterka.

Velikani je zgodba dveh bratov, Setha in Zaka, ki sta med počitnicami prepuščena sama sebi v hiši starega očeta v Ardenih v Belgiji, kjer ju je iz nejasnega razloga pusti njuna mama. Film podaja nostalgično, grenko-sladko, poetično pripoved o odraščanju in iznajdljivosti odraščajočih otrok. "V pravljični zgodbi, ki obuja duha Marka Twaina na frankofonski način, se najde prostor tudi za jeznega volka, tri prašičke in dobro vilo," napoveduje sinopsis filma.

Poleg otvoritvenega filma si bodo obiskovalci lahko ogledali še film Lady Zi bolgarskega režiserja Georgija Djulgerova, film egipčanskega režiserja Youssefa Chahineja Usoda, film Terezina krivda Francoza Clauda Millerja, Daleč za griči romunskega režiserja Cristiana Mungiuja ter Nekdo drug švicarskega režiserja Lionela Baierja. Projekciji filma Nekdo drug v petek, 22. marca, v Slovenski kinoteki bo sledil pogovor z režiserjem.

20. marec, dan frankofonije
Festival ob mednarodnem dnevu frankofonije, ki je 20. marca, pripravljajo tuja veleposlaništva v Sloveniji, ki so člani Mednarodne organizacije za frankofonijo. Kot je na novinarski konferenci pred festivalom dejal francoski veleposlanik v Sloveniji Pierre-Francois Mourier, frankofonijo odlikuje izjemna raznolikost jezikov, držav in kultur, ki sodelujejo v organizaciji. OIF združuje več kot 900 milijonov ljudi v 77 državah članicah in opazovalkah na petih kontinentih.

Če sta vam bližje teater ali šanson ...
Poleg filmskega festivala v Sloveniji potekajo še tri pomembnejše frankofonske prireditve v Sloveniji, ki se je kot opazovalka OIF-ju pridružila leta 1999. To so 15. gledališki festival v Celju, na katerem bodo dijaki desetih gimnazij v sodelovanju s francoskim režiserjem odigrali Čakajoč Godota Samuela Becketta, 12. gledališki festival osnovne šole v Kranju ter prvi festival francoskih šansonov v Mariboru.

Festival frankofonega filma
Festival frankofonega filma