Shyamalan, ki je v filmski jezik prenesel 'faux-anime' serijo The Last Airbender, je iz nje naredil 'razsekano filmsko zmešnjavo, ki so jo oboževalci serije sovražili še bolj kot kritiki, če je to sploh mogoče', so menili organizatorji zlatih malin. Foto: Kolosej
Shyamalan, ki je v filmski jezik prenesel 'faux-anime' serijo The Last Airbender, je iz nje naredil 'razsekano filmsko zmešnjavo, ki so jo oboževalci serije sovražili še bolj kot kritiki, če je to sploh mogoče', so menili organizatorji zlatih malin. Foto: Kolosej
Seks v mestu 2
V Seksu v mestu 2 je eden izmed najbolj motečih elementov vrsta trkov med našimi 'emancipiranimi' junakinjami s (pre)globokimi dekolteji in tamkajšnjim prebivalstvom, ki so bili verjetno mišljeni kot komentar položaja žensk v arabskem svetu, delujejo pa kot ksenofobična, boleče stereotipna karikatura vsega, kar je ignorantskim ameriškim turistkam tuje.
Valentinovo
Jessica Alba in Ashton Kutcher v Valentinovem: Ušla jima je sicer 'nagrada' za najslabši filmski par, sta pa zato dobila malino vsak v svoji igralski kategoriji.
Somrak: Mrk
Jackson Rathbone v Somraku (na sliki) in Zadnjem gospodarju vetra: slabši kot nominiranci Billy Ray Cyrus (The Spy Next Door), George Lopez (Marmaduke, The Spy Next Door in Valentinovo), Dev Patel (Zadnji gospodar vetra) in Rob Schneider (Grown Ups). Foto: Kolosej
Josh Brolin v filmu Jonah Hex
Tudi največji kdaj brcnejo v temo. V kategoriji 'najslabši par' se je med nominiranci znašla tudi kombinacija 'Obraz Josha Brolina in naglas Megan Fox v filmu Jonah Hex'.
Seks v mestu 2
Liza Minelli je za svojo bizarno plesno-pevsko epizodno vlogico v Seksu v mestu 2 več kot zasluženo 'pridelala' vsaj nominacijo.

Na predvečer podelitve oskarjev mora hollywoodska smetana že tradicionalno pretrpeti grenko porcijo realnosti: podelitev zlatih malin, "nagrad" za največje filmske katastrofe preteklega leta.

Režiser M. Night Shyamalan v Hollywoodu velja za svojevrsten fenomen: zdi se, da zna snemati samo ali briljantne (Šesti čut) ali pa obupne (Podvodna deklica, Dogodek) filme. Njegov najnovejši, akcijska fantazijska pravljica o potomcu mističnega ljudstva, ki zna upravljati naravne sile, Zadnji gospodar vetra (The Last Airbender) nedvomno sodi med zadnje.
Film je na včerajšnji slovesnosti "izkupil" kar pet malin, večinoma v "najuglednejših" kategorijah: za najslabši film, najslabšega režiserja in najslabši scenarij (ki ga je, kot ste morda uganili, prav tako napisal režiser). Malino je moral pogoltniti tudi Jackson Rathbone kot najslabši igralec v stranski vlogi ("revež" je bil nominiran kar dvakrat, obenem še za svojo vlogo v drugem delu Somraka), zadnjo trofejo pa je film dobil za "zlorabo 3D-tehnike, zaradi katere bi si človek najraje izkopal oči".

Seveda bi bila neznanska krivica, če bi poletni spektakel za ženske, še bolj slaboumno nadaljevanje že v izhodišču slabe filmske priredbe kultne serije Seks v mestu, ostal praznih rok. Drugi "Seks" je bil ovenčan s tremi malinami: za najslabšo igralko (razdelijo si jo lahko kar vse štiri protagonistke - Jessica Parker, Kim Cattrall, Kristin Davis in Cynthia Nixon), za najslabši filmski par ali ekipo (znova nagrada za vsa štiri "dekleta") in za najslabše "nadaljevanje, preddel, kopijo ali priredbo".

Lepa - a kaj, ko ne znata igrati ...
Ashton Kutcher
je naslov najslabšega igralca "ubranil" z dvema vlogama (v filmih Morilci in Valentinovo), Jessica Alba pa je uradno najslabša igralka v stranski vlogi po zaslugi kar štirih filmov: Morilec v meni, Valentinovo, Mačeta in Njuna družina.

"Manj življenjsko od risanke"
Kljub rušilnim recenzentskim ocenam je Zadnji gospodar vetra, kot se to rado primeri, dosegel povsem spodoben obisk v kinodvoranah: po vsem svetu je zaslužil skoraj 320 milijonov dolarjev. Shyamalan, ki je (prejšnje) dno svoje krivulje dosegel leta 2006 z Deklico v vodi (film mu je prinesel zlati malini za najslabšo režijo in stranskega igralca), je kot predlogo za tokratno polomijo uporabil animirano televizijsko serijo Avatar: The Last Airbender. "Uspelo mu je vzeti vsebino risanke in iz nje narediti nekaj še manj življenjskega," je izbiro glavnega nagrajenca utemeljil ustanovitelj zlatih malin John Wilson. "Večina ljudi, ki jim je bila serija všeč - in med njimi je tudi moj 14-letni sin -, filma ni mogla prenesti. Vse skupaj ni imelo nobenega smisla."

Publika: Kot Charlie Brown, ki mu Lucy spodmika žogo
Že recenzenti so prav tako opazili tehnično nedoraslost filma: veliko je bilo napisanega o zamaknjenih, meglenih 3D-podobah in tem, da so v imenu "poavatarskega" trenda v 2D-tehnologiji posneti film naknadno prilagodili za 3D, da bi tako z dražjimi vstopnicami v kinematografih prislužili še kakšen dodaten dolar. "Oni temu pravijo konvertiran. Mi rečemo pervertiran," je bil neusmiljen Wilson. "Če znova in znova slepariš publiko ter jim zaračunavaš več za nekaj, česar potem ne izpelješ, se na koncu znajdeš v takem položaju kot Lucy in Charlie Brown pri podajanju žoge: pelji me na led desetkrat, pa bom imel dovolj."

"Plačanci z estrogenom"
Wilson je dejal še, da so junakinje Seksa v mestu 2 preprosto prestare, da bi okrog skakljale tako, kot to počnejo v filmu, ki ga je opisal kot "Plačance, ampak z estrogenom" (pri čemer je imel seveda v mislih lanski film The Expendables, avanturo o starajočih se akcijskih junakih v režiji Sylvestra Stallona). Seks v mestu 2 je za nameček še žaljiv, pravi Wilson, saj Parkerjeva in njene kolegice v njem vse poprek žalijo arabsko kulturo ter se med svojim obiskom Abu Dabija vedejo kot razvajene, privilegirane avše. "Film je v kino prišel v obdobju, ko se vsi naprezamo, da ne bi izgubili svojih domov, te ženske pa se prevažajo okrog v rolls-roycih, kupujejo neznansko drage čevlje in razmetavajo denar, kot da so pijane."

Če znaš izgubljati s slogom, ti je pol že oproščeno
Zlate maline je filmski kritik in avtor knjig o filmu John Wilson leta 1980 ustanovil kot "logično protiutež" vsakoletnemu hollywoodskemu samozadovoljnemu bombardiranju z nagradami. "Nagrajence" z glasovanjem izbere 637-članska žirija iz 46 ameriških zveznih in 17 tujih držav.
Sama slovesnost pomeni nekakšen "preizkus" za dobitnike: bodo imeli dovolj smisla za humor, da pridejo kipec iskat osebno? Po navadi ga nimajo, kot "dobra zguba" pa se je v zgodovino leta 2004 vpisala Halle Berry. Po malino za Catwoman je na oder prišla z oskarjem, ki ga je dve leti prej dobila za Ples pošasti, in se zahvalila studiu Warner, da jo je dal v "tako sranje", ki jo je z vrha filmske smetane potisnilo na samo dno. S seboj je privlekla še svojega agenta in ga prosila, naj naslednjič za božjo voljo prebere scenarij, preden ji izbori vlogo.
Podobno se je lani "izkazala" Sandra Bullock (ki se je že dan pozneje najbrž potolažila z oskarjem za vlogo v filmu The Blind Side). Igralka je na podelitev prišla s kupom DVD-jev z napovednikom filma All About Steve, za katerega je bila "nagrajena", in jih je razdelila med občinstvo, češ da se je zdi, da filma niso vsi videli. "Drugače ne bi bila tu, če bi zares gledali film in razumeli, kaj sem želela povedati."

Vsi "nagrajenci" za leto 2010 so torej naslednji:

Najslabši film
: Zadnji gospodar vetra (The Last Airbender), studia Paramount in Nickelodeon Movies
Igralec v glavni vlogi: Ashton Kutcher (za filma Morilci in Valentinovo)
Igralka v glavni vlogi: Sarah Jessica Parker, Kim Cattrall, Kristin Davis in Cynthia Nixon (Seks v mestu 2)

Igralec v stranski vlogi
: Jackson Rathbone (za filma Zadnji gospodar vetra in Somrak: Mrk)
Igralka v stranski vlogi: Jessica Alba (za filme Mačeta, Valentinovo, Njuni tastari in Morilec v meni)

Zloraba 3D-ja, zaradi katere bi si lahko izkopali oči
: Zadnji gospodar vetra
Najslabši filmski par/ekipa: celotna igralska zasedba Seksa v mestu 2

Najslabši režiser
: M. Night Shyamalan (Zadnji gospodar vetra)
Najslabši scenarij: M. Night Shyamalan (Zadnji gospodar vetra)
Najslabše nadaljevanje, preddel, kopija ali priredba: Seks v mestu 2 (studii Warner Bros., New Line in HBO Pictures)