Ceremonial pred templjem Jasukuni je simbolno ohranjanje japonske militaristične tradicije. Foto: EPA
Ceremonial pred templjem Jasukuni je simbolno ohranjanje japonske militaristične tradicije. Foto: EPA
Japonski premier Koizumi
Udeležba japonskega premierja na ceremonialu v templju Jasukuni vsako leto izzove protest Kitajske. Foto: EPA
Schindlerjev seznam
V pričakovanju novega 'Schindlerjevega seznama'. Foto: EPA

Le dan pred komemoracijo, v okviru katere je japonski premier Koizumi obiskal tempelj Jasukuni in tako počastil japonske vojaške vodje, ki so stali na čelu japonske agresije v drugi svetovni vojni, je Kitajska napovedala snemanje filma o tragediji v Nankingu. Uradna kitajska zgodovina poroča, da so japonski vojaki leta 1937 pobili kar okoli 300.000 prebivalcev Nankinga, večina žrtev pa naj bi bila žensk in otrok. Dogodek je obsodilo tudi povojno sodišče, ki je v Tokiu sodilo japonskim vojnim zločincem, a sodišče je priznalo 'le' okoli 155.000 žrtev.

Koga časti premier Koizumi?
Ravno zaradi razsežnosti dogodka vsakoletni državniški obisk v jasukunskem templju, ki se ga japonski voditelji več desetletij niso smeli udeleževati, na Kitajskem vsako leto izzove veliko ogorčenje. Uradna Japonska dogodek utemeljuje kot poklon oblasti nedolžnim žrtvam druge svetovne vojne, med katero je umrlo okoli 2,5 milijona Japoncev. Tudi vojaki, ki so bili napadalci, si menda zaslužijo poklon, saj so bili le izvajalci ukazov oblasti. Pa vendar je jasukunski tempelj tudi mesto čaščenja japonske vojaške tradicije in njenih moralnih idealov, ki so pripeljali do vojne na Daljnem vzhodu, zato je komemoracija 15. avgusta vendarle moralno sporna.

Novi Schindlerjev seznam
Film bodo posneli po knjižni uspešnici pisateljice Iris Chang Posilstvo v Nankingu, v glavnih vlogah pa bosta nastopili kitajska filmska zvezdnica z zadnja leta bleščečo hollywoodsko kariero Žang Ziji in malezijska igralka Michelle Yeoh. Snemanje naj bi steklo prav kmalu, saj naj bi bil film končan ob 70. obletnici pokola v Nankingu; torej leta 2007. Ameriški producent filma Posilstvo v Nankingu Gerald Green je razkril visokoleteče želje filmske ekipe: "Upamo, da bomo posneli filmsko klasiko o enem izmed pokolov v drugi svetovni vojni. Takšno, kot je bil Schindlerjev seznam, ki je govoril o strašni izkušnji Judov med drugo svetovno vojno." Film bo verjetno še eden v vrsti megalomanskih hollywoodskih vojnih spektaklov, kakršna sta bila Pearl Harbor in Reševanje vojaka Ryana, saj bo Posilstvo v Nankingu nastalo kot kitajsko-hollywoodska koprodukcija.