Mož v Batmanovem kostumu se je po osemletnem umiku v samoto prisiljen vrniti na prizorišče. Foto: Kolosej
Mož v Batmanovem kostumu se je po osemletnem umiku v samoto prisiljen vrniti na prizorišče. Foto: Kolosej
Vzpon Viteza teme
Batman se tokrat spopada z Banom, teroristom, ki po moči in zlobi presega vse njegove dozdajšnje nasprotnike. Foto: Kolosej
Vzpon viteza teme, catwoman
"Catwoman" oziroma vešča tatica Selina Kyle je Anne Hathaway, ki izmed igralcev edina prvič sodeluje s Christopherjem Nolanom. Foto: Kolosej
Batman
Ameriški mediji so po napadu v Koloradu ugotavljali, da dejanje 24-letnega mladeniča, ki je napad izvedel z granatami, s solzivcem, polavtomatsko puško, šibrovko in dvema pištoloma, spominja na epizode iz stripov in filmov o Batmanu. Vzpon Viteza teme med drugim vsebuje prizor, v katerem se zamaskiran napadalec pretihotapi na nogometni stadion ter s puškami in razstrelivom napade množico navijačev. Foto: Kolosej

Film, ki so bodo premierno predvajali v ljubljanskem Koloseju, prihaja v slovenske kinematografe dober teden dni po svetovni premieri v New Yorku. Uvodni teden filma, ki so mu napovedovali med 170 in 200 milijoni dolarjev dobička, je zaznamoval krvavi napad na premieri v Aurori blizu Denverja, v katerem je 24-letni James Holmes med predvajanjem filma ubil 12 ljudi, 58 pa jih je ranil.
V ZDA so po dogodku takoj poostrili nadzor v kinodvoranah in prepovedali nošenje mask ter kostumov, v Parizu so premiero zaradi dogodkov odpovedali, za poostren nadzor projekcij pa so se odločili tudi v Nemčiji. V ljubljanskem Koloseju niso organizirali posebnih varnostnih ukrepov, saj po besedah predstavnika niso prejeli nikakršnih obvestil uradnih organov o tem, da obstaja nevarnost ponovitve dogodkov iz ZDA v Sloveniji. Vzdrževanje reda in miru je bilo zato v Kolosejevih multipleksih kot običajno opravljala varnostna služba.


Nižja od pričakovane, a še vedno zavidljiva gledanost
Tragični dogodki v Koloradu naj bi vplivali na gledanost v prvih dneh predvajanja filma, ki pa je v ameriških in kanadskih kinematografih vseeno dosegla 160,8 milijona dolarjev. Film, v katerem tretjič v glavni vlogi nastopa Christian Bale, je premiero doživel še v 17 drugih državah po svetu in s prodajo vstopnic iztržil več kot 88 milijonov dolarjev, kar počasi pokriva stroške snemanja filma, še nekaj deset milijonov pa bo potrebnih, da bodo pokrili stroške promocije.
V filmu, ki naj bi, kot napovedujejo, dokončno zaključil filmsko zgodbo temačnega junaka in njegovega alter ega Brucea Wayna, Christopher Nolan v svojem prepoznavnem slogu prikaže spopad z neverjetno močnim in nič manj zlobnim Banom (igra ga Tom Hardy, ki ga soigralci ne morejo prehvaliti), ki si za cilj postavi dokončno uničenje Gothama. Vzpon Viteza teme nadaljuje zgodbo osem let po končanem poglavju, ki smo ga gledali v Vitezu teme. Mesta ne more braniti niti njegov veliki rešitelj, saj so ga izobčili zaradi sprejetja krivde za zločine, ki jih ni storil. Zdaj se mora ubežnik, ki se ne more znebiti bremena krivde za smrt javnega tožilca Harveyja Denta, najprej spopasti z lastnimi strahovi in demoni. Najprej Waynovo samotarstvo "zmoti" prihod mačje vlomilke Seline Kyle (igra jo Anne Hathaway), s pojavitvijo že omenjenega zloveščega terorista Bana pa Batmanu ne preostane drugega, kot da se neha skrivati in reši mesto.
Iz Izvora v Gotham
Sledijo številni zapleti in razpleti kompleksne zgodbe, vredne Nolanovega podpisa, v katerem je vlogo butlerja ponovil nepogrešljivi Michael Caine, Gary Oldman je načelnik James Gordon, Morgan Freeman pa direktor podjetja Wayne Enterprises Lucius Fox. Igralsko zasedbo je režiser poleg Hathawayeve osvežil še z v Izvoru preizkušeno zasedbo - Marion Cotillard, že omenjenim Hardyjem in Josephom Gordonom Levittom.
Batman je tako v nanizanki kot filmu mesto Gotham reševal pred številnimi zlobneži z najbolj znanim Jokerjem na čelu, zadnji del pa ga postavlja pred nov izziv - Bane je poosebljeno zlo. Christian Bale ga je opisal kot prvega Batmanovega nasprotnika z močjo, da Gothamovemu superjunaku "spraši zadnjico".