Za Penélope Cruz delo z Johnnyjem Deppom verjetno ne bo prevelika skušnjava: že dalj časa je v zvezi z rojakom Javierom Bardemom in redno se pojavljajo govorice, da sta tudi zaročena. V javnosti se ne pojavljata skupaj - nedavna podelitev španskih filmskih nagrad goya je bila ena redkih izjem. Foto: EPA
Za Penélope Cruz delo z Johnnyjem Deppom verjetno ne bo prevelika skušnjava: že dalj časa je v zvezi z rojakom Javierom Bardemom in redno se pojavljajo govorice, da sta tudi zaročena. V javnosti se ne pojavljata skupaj - nedavna podelitev španskih filmskih nagrad goya je bila ena redkih izjem. Foto: EPA
Lars von Trier
Von Trier bo moral scenarij za Melancholio pač delno napisati na novo. Film bodo junija snemali na Švedskem. Govorice, da bo posnel priredbo kultnega Scorsesejevega Taksista, so neresnične že zato, ker bi to pomenilo pot v Ameriko - znano pa je, da Danec potuje samo po kopnem in nikoli po zraku. Foto: Reuters
Pirati s Karibov 3
Prikrajšan za prisotnost britanske igralke Keire Knightly in glavnega lika prvih treh filmov Willama Turnerja v podobi Orlanda Blooma, bo Jack Sparrow v novem nadaljevanju Piratov s Karibov razsajal v družbi Penelope Cruz. Četrti del franšize se bo menda osredotočal na lik zvijačnega Sparrowa, Špankina vloga pa je za zdaj še skrivnost. Ključna besedna zveza za zaplet je menda 'vodnjak mladosti'. Foto: EPA

Španska oskarjevka se je odpovedala vlogi v novem filmu danskega režiserja Larsa von Trierja Melancholia, poroča dnevnik El País. Za to naj bi se odločila, ker sodelovanja z danskim režiserjem ni mogla uskladiti s snemanjem četrtega dela Piratov s Karibov, ki ga je prav tako sprejela.

Melanholija, ki bo treščila na Zemljo
Zgodba sega dve leti nazaj, ko je Cruzova, izpričana ljubiteljica filmskega gibanja Dogma, katerega najvidnejši eksponent je bil nekdaj prav von Trier, Dancu, ki je za nekatere eden največjih genijev sodobnega filma, za druge pa komaj kaj več kot mojster samopromocije, ponudila svoje "usluge". In von Trier, ki je bil temnolasi divi prav tako naklonjen, je posebej zanjo napisal scenarij - in rodila se je Melancholia; naslov filma se sklicuje na ogromen planet, ki naj bi se nevarno približeval Zemlji in s tem seveda napovedoval konec sveta. Če bi šlo za hollywoodsko produkcijo, bi zdajle lahko zavili z očmi, češ "pa ne še en film katastrofe ..."; a Von Trier je kakopak ubral drugo pot: gre za dramo osebnosti, ki bo "naslikala psihološki portret katastrofe".

Tisti, ki so scenarij že prebrali, zatrjujejo, da si je v glavni vlogi težko predstavljati koga drugega kot prav Penélope in da bo treba vse skupaj deloma na novo napisati. Preostale tri večje vloge so menda že razdeljene.

Ko vsaj ne bi bilo tečaja sabljanja ...
Dansko produkcijsko podjetje Zentropa, katerega lastnik je von Trier, je več tednov čakalo na dokončno odločitev Cruzove in celo prestavilo začetek snemanja z junija na maj - vse, da bi igralki le uspelo snemanje uskladiti z najnovejšim delom gusarske franšize Pirati s Karibov (za zdaj nosi naslov On Stranger Tides), ki jo bodo avgusta začeli snemati na Havajih. Vloga v Melancholii, ki jo bodo (sicer v angleščini) snemali na Švedskem, od Cruzove ne bi zahtevala posebnih telesnih naporov in kondicijske priprave - a kaj ko bo treba veliko treninga, da bo na Tihem oceanu lahko ostala v koraku z Jackom Sparrowom. Producent Buenavista zato pričakuje, da bo Španka že mesece pred začetkom snemanja začela hoditi na tečaje sabljanja. Von Trier je zato snemanje sprva hotel potisniti na september, a to bi pomenilo, da filma ne bo mogel dokončati do maja 2011 (zaradi posebnih učinkov bo poprodukcija dolgotrajna), ko naj bi ga premierno predvajali na festivalu v Cannesu.

"Pene" je odkrila svojo ljubezen do muzikala
Najverjetnejši krivec za vso to zmedo je Rob Marshall. Med snemanjem muzikala Nine (ki ga pri nas v kinu še nismo videli) se je Penélope zaljubila v delo koreografa, ki je z muzikalom Chicago prestopil v režiserske vode ... In nasprotno: odkar je Marshall stopil v igro kot režiser 'Piratov', je odločen, da je Cruzova kot nalašč za naslednjo karibsko dogodivščino (sago sta medtem zapustila Orlando Bloom in Keira Knightley, Johnny Depp pa ji kot kapitan Sparrow ostaja zvest). Trenutno scenarij, katerega prvo različico so v Hollywoodu menda zavrnili kot kilavega, pišejo v drugo.

Von Trier in Scorsese: Kako se bosta ujeli tako različni estetiki?
"Zavrnjeni" von Trier medtem ni izgubljal časa: konec tedna je obiskal filmski festival v Berlinu, kjer je malce poklepetal z Martinom Scorsesejem (ta je v nemški prestolnici predstavljal film Shutter Island), predvsem pa distributerjem z vsega sveta prodajal Melancholio. In če so se govorice o tem, da naj bi Von Trier posnel nadaljevanje/priredbo kultnega filma Taksist, izkazale za neresnične, pa je že potrjeno, da bo Danec zares sodeloval s Scorsesejem. Že pomladi naj bi se lotila snemanja filma v slogu danskega dokumentarca De fem benspænd (Pet preprek) iz leta 2003, v katerem je režiser Jørgen Leth posnel pet "reinterpretacij" lastnega filma iz šestdesetih, Det perfekte menneske (Popolni človek), in pri tem upošteval pogoje ("prepreke"), ki mu jih je postavljal von Trier. Težko si je predstavljati, kaj se lahko rodi, če bo Danec v enako igro zapletel še Scorseseja, a na pamet pade stavek iz njegovega zadnjega filma, Antikrist: Kaos vlada.