Maruša Majer še zdaleč ni samo televizijska ali filmska igralka: redno sodeluje v projektih nevladne scene, pa tudi v projektih institucionalnih gledališč. Foto: iz nadaljevanke Več po oglasih
Maruša Majer še zdaleč ni samo televizijska ali filmska igralka: redno sodeluje v projektih nevladne scene, pa tudi v projektih institucionalnih gledališč. Foto: iz nadaljevanke Več po oglasih
Ivan (r. Janez Burger)
Burgerjev igrani celovečerec Ivan (20169 ima zaenkrat še status projekta v produkciji. Gre za "zgodbo o prebujanju prave osebnosti ženske v svetu, ukrojenem za moške." Protagonistka Mara rodi nezakonskega sina Ivana; njegov oče je obtožen gospodarskega kriminala, zaradi česar Mari nekdanji prijatelji obrnejo hrbet. Še huje: ko jo pretepejo Rokovi pajdaši, konča v varni hiši .... Foto: Slovenski filmski center
Shooting Stars 2016
Do včeraj aktualna generacija vzhajajočih zvezd na rdeči preprogi letošnjega Berlinala. Vzhajajoče zvezde leta 2016 so bili Reinout Scholten van Aschat, Martha Canga Antonio, Kacey Mottet Klein, Daphna Patakia, Tihana Lazović, Sara Serraiocco, Lou de Laage, Maria Valverde, Atli Oskar Fjalarsson in Jella Haase. Foto: AP

evropskih igralcev, ki se v okviru projekta Shooting Stars predstavijo na Berlinalu, enem ključnih filmskih festivalov stare celine. Letos je med njimi tudi slovenska igralka Maruša Majer.

Igralke in igralci bodo pod žaromete stopili v sredini februarja na 67. Berlinalu, ki ravno letos praznuje 20-letnico tega izbora.

Mednarodna žirija filmskih izvedencev je igralce izbrala na podlagi njihovih vlog v celovečernih filmih, pa tudi na podlagi izkazanega potenciala, ki naj bi jim omogočil kariero na svetovni filmski sceni.

Že oktobra je 26 članic EFP-ja predlagalo svoje kandidate, med njimi tudi Slovenski filmski center, ki je član EFP-ja od leta 2005, so spočili iz SFC-ja. European Film Promotion je obenem edina evropska organizacija, ki skrbi za filmsko promocijo.

Zlata deseterica
Žirija je Marušo Majer izbrala po zaslugi njene vloge v filmu Ivan, četrtem filmu režiserja Janeza Burgerja, ki še ni imel uradne premiere (je pa Majerjeva z Burgerjem sodelovala že pri njegovem prejšnjem celovečercu, črni komediji Avtošola).

V Berlinu se bo slovenska "vzhajajoča zvezda" srečala z igralskimi kolegi z vseh koncev Evrope. To so Esben Smed (Danska), Louis Hofmann (Nemčija), Alessandro Borghi (Italija), Elīna Vaska (Latvija), Hannah Hoekstra (Nizozemska), Zofia Wichłacz (Poljska), Victoria Guerra (Portugalska), Tudor Aaron Istodor (Romunija) in Karin Franz Körlof (Švedska).

Žirijo, ki je izbirala nominirane igralce, so sestavljali Xavier Koller, režiser iz Švice, Pandora Da Cunha Telles, producentka iz Portugalske, Jan Lumholdt, filmski kritik in pisatelj iz Švedske, igralka in sama nekdanja nosilka naslova Dorka Gryllus iz Madžarske ter agentka za igralce Lucinda Syson.

Neustrašnost in "surov ženski nagon"
Izbiro Maruše Majer je žirija utemeljila z besedami: "Maruša v svojo igro prinaša neustrašnost, drznost in se popolnoma razgali. Kot taka nam zleze pod kožo in tam ostane še dolgo. Izžareva surov ženski nagon z močjo, ki jo redko doživimo."

V Berlinu se bo med 10. in 13. februarjem udeležila štiridnevnega programa, ki vključuje intervjuje s pomembnimi predstavniki združenja ICDN (International Casting Director Network), srečanja z režiserji in drugimi predstavniki filmske industrije, tiskovno konferenco, nastop pred fotografi in delavnico. Vrhunec dogodka je slavnostna predstavitev igralcev na podelitvi nagrad Shooting Stars v Berlinale Palastu, ki je glavni oder festivala.

Že pet Slovencev z lento
Projekt Shooting Stars finančno podpira Media program Evropske unije in sodelujoče članice EFP-ja. Leta 2013 je v Berlinu kot zadnji slovenski predstavnik nastopil igralec Jure Henigman. Pred njim so glas o nadarjenosti slovenskih igralcev v svet ponesli še Marko Mandić, Aleksandra Balmazović in Iva Krajnc.

Mimogrede, med tujimi dobitniki nagrade Shooting Star iz prejšnjih let so tudi Danec Pilou Asbaek (Igra prestolov, nova priredba Ben Hura), Nemec Daniel Brühl (Zbogom Lenin, Rush, Peta veja oblasti) in oskarjevka Alicia Vikander (Ex Machina, Ana Karenina, Kraljevska afera).