Streepova, ki je med drugim nastopila v več kot 40 filmih, je leta 2012 prejela častnega zlatega medveda. Za oskarja je bila nominirana rekordnih devetnajstkrat, prejela je tri kipce za filme Kramer proti Kramerju, Sofijina odločitev in Železna lady. Foto: Reuters
Streepova, ki je med drugim nastopila v več kot 40 filmih, je leta 2012 prejela častnega zlatega medveda. Za oskarja je bila nominirana rekordnih devetnajstkrat, prejela je tri kipce za filme Kramer proti Kramerju, Sofijina odločitev in Železna lady. Foto: Reuters
Meryl Streep
Zanimivost: čeprav je Meryl Streep za marsikoga eden največjih talentov svoje generacije, pa je na primer Katharine Hepburn ni niti malo cenila. "Click, click, click," je pripomnila in imela pri tem v mislih kolesca, ki naj bi se obračala v kolegičini glavi. Tako vsaj poroča njena uradna biografija. Foto: Reuters

"Meryl Streep je ena izmed najustvarjalnejših in večplastnih filmskih ustvarjalk. Svoje navdušenje nad njenim izjemnim talentom smo že leta 2012 izrazili s tem, da smo ji podelili častnega zlatega medveda za življenjsko delo," je o izbiri predsednice žirije povedal direktor Berlinala Dieter Kosslick. "Zelo sem vesel, da se vrača v Berlin in da bo s svojimi umetniškimi izkušnjami prevzela predsedstvo mednarodne žirije."

Prijazne besede na vse strani
"Vedno se je vznemirljivo vrniti na festival, ne glede na okoliščine, predsedovanja žiriji pa se veselim s še posebej veliko nestrpnostjo in slastjo,"
je dodala Streepova. "Odgovornost je nekoliko strah vzbujajoča, saj še nikoli nisem bila predsednica ničesar. Upam, da bom dosegla visoki precedens, ki so ga postavile častitljive žirije prejšnjih let. Hvaležna sem za izkazano čast."

Leta 1999 je Berlinale Meryl Streep nagradil z zlato kamero. Štiri leta pozneje si je igralka z Julianne Moore in Nicole Kidman delila srebrnega medveda (za njihove vloge v Urah do večnosti). Še devet let pozneje se je igralki festival poklonil z že omenjeno častno nagrado za celoten opus.

Letos je zlatega medveda za najboljši film na Berlinalu dobil Taxi režiserja Jafarja Panahija, ki pa v Nemčijo po svojo nagrado ni smel priti. Predsednik žirije na letošnji izdaji je bil režiser Darren Aronofsky.

Seveda pa je Streepova še bolj kot berlinska nagrajevanka znana kot oskarjevska rekorderka: zlati kipec je domov odnesla že trikrat (za filme Kramer proti Kramerju, Sophiejina odločitev in Železna dama). Z 19 nominacijami je največkrat nominirana igralka v zgodovini nagrade.

Tudi v zadnjih letih je polno zaposlena: videli smo jo lahko v družinski drami August: Osage County ter v muzikalih Into the Woods in Ricki and the Flash. 23. oktobra v ameriške kinematografe prihaja njen novi film, zgodovinska drama Suffragette, ki tematizira začetke feminističnega gibanja. Streepova v njej igra britansko militantno politično aktivistko in vodjo gibanja sufražetk Emmeline Pankhurst, ki je imela ključno vlogo v boju za žensko volilno pravico.