Priznajmo, da je marsikdo serijo gledal tudi zaradi večne bosta-ali-ne-bosta napetosti med glavnima junakoma. Foto:
Priznajmo, da je marsikdo serijo gledal tudi zaradi večne bosta-ali-ne-bosta napetosti med glavnima junakoma. Foto:
Mulderja je na lov za nezemljani pognalo skrivnostno izginotje njegove sestre, ko sta bila še otroka.
Mulder in Scully
FBI-jevca sta zadolžena za 'bizarne' primere, ki se upirajo racionalni razlagi ... tukaj so denimo na njiju deževale žabe.
Prizor z dolgolaso Scully je menda že iz novega filma.

Vsakdo, ki je kdaj gledal Dosjeje X, ve, da je z NLP-ji obsedeni agent Fox Mulder (David Duchovny) steno svoje temačne kletne pisarne "opremil" z zgovornim posterjem, I Want to Believe (Hočem verjeti) - in tako bo filmu, katerega iztočnica je neverjetno uspešna tv-nadaljevanka, tudi naslov, je sklenil Chris Carter.

"Ta naslov se mi je zdel logična izbira," je režiser povedal za AP. "Film se ukvarja s težavami, ki nastanejo, ko skušaš uskladiti vero in znanost. Naslov je aluzija na Mulderjevo preizpraševanje lastnih prepričanj." Naslov je bil menda izbran že v trenutku, ko so začeli pisati scenarij, a je bilo treba počakati na odobritev studija 20th Century Fox, ki mora presoditi, ali bo določen naslov dovolj privlačen za množice.

Tokrat "vladna zarota" ne bo v ospredju
"Hočem verjeti" dobro povzema tudi čustva ljubiteljev serije, ki so na drugi del filma iz leta 1998 čakali celih deset let. Za razliko od prvega, ta film ne bo neposredno nadaljevanje zapleta iz serije (nenazadnje se je ta končala že leta 2002), ampak bo "samostojna" zgodba, ki se bo manj kot na (na trenutke zelo zapleteno) "mitologijo" šova, ki jo razumejo le najbolj zvest obževalci, opirala na bolj splošno "nadnaravno skrivnost".

Dele tistih Dosjejev X z malih ekranov namreč lahko delimo na dve podskupini: na tiste, v katerih sta agenta Mulder in Scully na sledi "vladni zaroti", ki prikriva dokaze o obstoju nezemljanov in celo poskusih križanja človeka in "malih zelenih mož", ter tiste, v katerih naša junaka lovita "pošast tedna", pa naj bo to volkodlak, močvirska pošast ali kaj, kar prebiva v kanalizaciji.

Najti so morali zgodbo, ki bo pritegnila stare oboževalce in iniciirala nove
"Ker ta film snemamo bolj ali manj za "besne oboževalce", jih nočemo žaliti s tem, da bi ponavljali izhodiščne premise vse serije," pravi Carter. "Sem pa v zadnjih letih v pogovorih z dvajsetletniki ugotovil, da jih ogromno serije sploh ne pozna ... ko smo jo začeli predvajati, so bili stari štiri leta. Tako da imamo zdaj veliko "potencialno občinstvo", ki bi jim serija lahko postala všeč pozneje ... s filmom hočemo zadovoljiti tudi te."

Poleg obveznih Gillian Anderson in Davida Duchovnyja v glavnih vlogah bomo v filmu videli še raperja Xzibita, Amando Peet in Billyja Connollyja, ni pa še znano, ali bodo svoje teorije zarote pletli tudi "dežurni paranoiki", trojica računalničarjev, ki si pravi Osamljeni strelci (The Lone Gunmen). Prav tako je pod vprašajem še lik pomočnika direktorja FBI-ja, Skinner (Mitch Pileggi).

Do julija torej ne bomo izvedeli ničesar
"Prav absurdno smo se naprezali, da bi zaplet ostal skrivnost," pravi Carter. "To pomeni, da so scenarij prebrali res le ključni člani ekipe - pa še to v posebni sobi, kjer so jih ves čas snemale kamere. Izkušnja je bila ... zanimiva." Ameriška premiera filma je napovedana za 25. julij.

A. J.