Novi avtorski dokumentarni film Petre Seliškar, ki nas je že leta 2006 presenetila z osebno zgodbo uspešnega filma Babice revolucije,  je nastal v slovensko-makedonsko-hrvaški koprodukciji. Foto: Slovenski filmski center
Novi avtorski dokumentarni film Petre Seliškar, ki nas je že leta 2006 presenetila z osebno zgodbo uspešnega filma Babice revolucije, je nastal v slovensko-makedonsko-hrvaški koprodukciji. Foto: Slovenski filmski center
Screens, Hanna Slak
Hanna Slak trenutno živi v Berlinu, v Sloveniji pa sta nastala njena dva celovečerna igrana filma, Slepa pega (2002) in Tea (2007). Foto: Slovenski filmski center
Domen Valič
Sarajevski filmski festival bo letos že sedmo leto zapored gostil tudi Sarajevo Talent Campus, program, namenjen izobraževanju in povezovanju mladih filmarjev iz jugovzhodne Evrope. Letos bo slovenske igralce predstavljal Domen Valič. Foto: Sandi Fišer

Film Mama Evropa pripoveduje zgodbo o Evropi, kot jo vidijo oči šestletne deklice Terre, ki se je rodila na Balkanu, vendar sta jo kot državljanko sveta vzgojila oče kubansko-makedonskega rodu in mati s slovenskimi koreninami. Na poteh po nekdanji Jugoslaviji s starši srečuje različne ljudi in preko njihovih življenjskih zgodb spoznava dežele, politiko in zgodovino celine, ki nikakor ni enotna, so zapisali v Slovenskem filmskem centru.

Dokumentarec Seliškarjeve je nastal v slovensko-makedonsko-hrvaški koprodukciji, premierno pa so ga predvajali junija na festivalu MakeDox v Skopju. Po Sarajevu bo film obiskal še Dokufest v Prizrenu, festival LET'S CEE na Dunaju, festival za človekove pravice v Nürenbergu ter festival Beograd Free zone.

Kratki film Hanne Slak je nastal med triletno raziskavo za celovečerni film Rudar, ki je na zadnjem razpisu Slovenskega filmskega centra pridobil sredstva za razvoj scenarija. Celovečerni film Rudar nastaja kot ekranizacija pravkar izdane knjige Mehmedalije Alića Nihče in je dramatizacija njegove resnične življenjske zgodbe, ki ga je vodila od Srebrenice do Hude jame. Kratki film prikazuje vsakoletno pokopavanje najbližjih v Srebrenici, ki po 17 letih še vedno ni končano.

Sarajevski filmski festival, ki se je na prostoru nekdanje Jugoslavije uveljavil kot najpomembnejši mednarodni filmski festival, bo letos potekal med 16. in 24. avgustom; oba slovenska filma bodo predvajali 19. avgusta.

En naš igrani film bodo vendarle predvajali ...
20. avgusta bodo v programu, ki so ga poimenovali Gostje SFF-ja predstavljajo, prikazali film Adria Blues režiserja Miroslava Mandiča, ki po v Sarajevu na sporedu po uspešni premieri v Karlovih Varih, projekciji v Pulju in korejskem Jecheonu.

Ognjeni konj išče koproducente
Na Cinelinku, ki poteka pod okriljem sarajevskega festivala, bo prisotna produkcijska hiša Staragara. Njihov filmski projekt za naslovom Mercedes–Ognjeni konj režiserja Jana Cvitkoviča se je uvrstil med šestnajst izbranih projektov na natečaju cineLink in Cine Link+. To je platforma za razvoj in financiranje skrbno izbranih filmskih projektov, ki so zanimivi za evropske koprodukcije. Projekti obeh CineLink selekcij tekmujejo za denarne nagrade v skupni vrednosti 50 tisoč evrov ter za nagrade v obliki tehničnih storitev partnerjev in pokroviteljev, kot so ARTE, CNC, Eurimages in Synchro Film in Video.