Ellen DeGeneres je Oskarje prvič vodila leta 2007, ko je bil veliki zmagovalec podelitve kriminalka Dvojna igra. Foto: Reuters
Ellen DeGeneres je Oskarje prvič vodila leta 2007, ko je bil veliki zmagovalec podelitve kriminalka Dvojna igra. Foto: Reuters
Kot dandanes večino novic je javnost tudi to izvedela prek Twitterja. Foto: Twitter
V letu 2014 se vračata ista producenta kot letos, Neil Meron in Craig Zadan (Chicago, Hairspray, The Bucket List); podelitev, ki jo je vodil MacFarlane, namreč sploh ni bila slabo gledana. Foto: Reuters

Ameriška komičarka in voditeljica lastne pogovorne oddaje je novico objavila kar prek Twitterja: "Uradno je: Vodila bom #oskarje! Rada bi se zahvalila @Akademiji, svoji ženi Portii in, oh zlomka, že igra orkester."

Izbira DeGeneresove je za Hollywood preizkušena taktika: komičarka je podelitev že vodila leta 2007 in takrat požela večinoma pozitivne reakcije (in celo nominacijo za emmyja). "Celoten večer je prežemalo dobro razpoloženje in večina je izvirala iz neutrudljivo sončne voditeljice," je takrat zapisal eden izmed kritikov.

Bistveno manj "sončen" je bil letos Seth MacFarlane, ki je moral po podelitvi požreti cel kup kritik na račun tega, da filmske industrije ni predstavil v najlepši luč. Akademija ga je sicer najela, kot pred njim Jamesa Franca in Anne Hathaway, da bi pred male zaslone zvabil predvsem mlajšo populacijo.

Klasični slavospevi producentov
"Navdušena sva, da bo Ellen vodila Oskarje," sta v izjavo za javnost zapisala producenta prireditve Craig Zadan in Neil Meron. "Že dolga leta smo prijatelji in od nekdaj sva upala, da se bo našel kak skupen projekt; in kaj bi bilo bolj vznemirljivo kot sodelovanje pri Oskarjih? Dandanes le redke zvezde premorejo Ellenin dar za komedijo, njeno toploto in človečnost. Priljubljena je povsod in pričakujeva, da bo občinstvo v gledališču Dolby ter pred televizijami po vsem svetu, prav tako navdušeno nad to novico kot sva midva."

Za pozornost ne bodo tekmovali z OI
Ameriška akademija filmskih umetnosti in znanosti bo prihodnje leto oskarje podelila nekoliko pozneje, kot je v navadi: napetosti bo konec šele 2. marca. Za ta korak so se odločili iz gole previdnosti. Oskarje namreč običajno podelijo zadnjo ali predzadnjo nedeljo v februarju, vendar bi prihodnje leto prireditev za pozornost televizijskih gledalcev tekmovala z olimpijskimi igrami v Sočiju v Rusiji, ki bodo potekale od 6. do 23. februarja.

Zaradi poznejšega datuma podelitve nagrad Ameriške akademije filmskih umetnosti in znanosti, ki so vrhunec sezone podeljevanja filmskih nagrad v Hollywoodu, se bo podaljšal tudi čas za nominacije in izbiranje dobitnikov nagrad, v povezavi s čimer je bilo letos, tako je vsaj pisala revija Variety, slišati več pritožb. Nominirance bodo izbirali med 27. decembrom in 8. januarjem, javnosti bodo znani 16. januarja. Glasovanje o zmagovalcih se bo začelo 14. in končalo 25. februarja.

Ellenin uvodni monolog iz leta 2007 si lahko ogledate spodaj.