"Kako je mogoče, da je že drugo zaporedno leto vseh 20 nominirancev v igralskih kategorijah belcev?" se sprašuje Spike Lee. "Da drugih vej sploh ne omenjamo. 40 belih igralcev v dveh letih in niti malo barve. Ne znamo igrati?! WTF!!" Foto: Reuters
America Ferrera in Eva Longoria
America Ferrera in Eva Longoria sta na letošnji podelitvi zlatih globusov enega izmed kipcev podelili skupaj - in dobili priložnost za dobro šalo o tem, kako ljudje latinskoameriške igralke radi zamenjujejo med seboj. "Zdravo, ime mi je Eva Longoria, in ne Eva Mendes," je začela 40-letna zvezda nove serije Telenovela. "Jaz pa sem America Ferrera, in ne Gina Rodriguez," je pribila njena kolegica. Pa še: "In nobena izmed naju ni Rosario Dawson." - "Dobro si to povedala, Salma." Foto: Reuters

Nominacije odražajo duha akademije. Akademija odraža filmsko industrijo in ta odraža ZDA. Priča smo zdrsu proti separatizmu, proti rasni in verski nesložnosti - in to ni Hollywood, kakršnega hočem pustiti zanamcem.

Will Smith
Michael Moore
Michael Moore je pomanjkanje raznolikosti izkusil leta 2010, ko ga je Akademija povabila v odbor guvernerjev za vejo dokumentarnega filma. "Povprašal sem o rasni sestavi naše veje, v kateri je bilo takrat okrog 150 članov, in izvedel, da ni v njej niti enega temnopoltega člana. Sklenil sem, da v 21. stoletju ne nameravam predstavljati zgolj belske veje industrije." Moore se je zavzel za ukinitev omejevanja števila novih članov - v naslednjih treh letih se je odboru pridružil kak ducat temnopoltih dokumentaristov. Foto: Reuters
Will in Jada Smith
"Moja žena ne bo šla. Čudno bi bilo, če bi se pojavil v družbi Charlize Theron," se je Will Smith pošalil v oddaji Good Morning America in seveda podprl Jadino stališče. Foto: Reuters

V tednu dni, odkar je Akademija objavila imena nominirancev za najprestižnejše nagrade v filmski industriji, so se v resnici le štirje relevantni zvezdniki izrekli, da bodo zaradi dolgoletne problematike pomanjkanja raznolikosti 28. februarja preskočili slovesnost, na katero so bili povabljeni: poleg zakoncev Jade Pinkett-Smith in Willa Smitha ter Spika Leeja se je za bojkot odločil tudi režiser Michael Moore.

"Podpiram svoje kolege in se jim bom z veseljem pridružil," je dokumentarist Michael Moore ta teden izjavil za revijo The Wrap. "O tem sem razmišljal cel dan in sklenil, da ne bom šel na podelitev, da je ne bom gledal in da se ne bom udeležil nobene zabave po slovesnosti. To izjavljam kot ponosen član Akademije, kot nekdo, ki ve, da predsednica Cheryl Boone Isaacs in direktorica Dawn Hudson delata vse, kar zmoreta, da bi se položaj spremenil."

Vsak ima svoje razloge
Naj gre za strah pred tem, da bodo koga užalili, za odločitev, da je pametneje lobirati znotraj sistema kot z njegovega roba, ali pa zgolj za priložnost, da se udeležijo največje zabave v letu - večina velikih zvezdnikov, ki so letos nominirani, doslej ni glasno izrazila podpore ali zavračanja bojkota.


Dobitniki oskarjev v prejšnjih letih, denimo George Clooney in Lupita Nyong'o, pozivajo k spremembam v industriji, a nobeden izmed obeh omenjenih ni omenil, da bi bilo treba podelitev bojkotirati ali da jo celo bo.

Težava se ne začne z Akademijo
"Mislim, da se veliko ljudi znotraj industrije zaveda, da je resnični problem v filmskih studiih in agencijah. Akademija za filmsko umetnost in znanost ni kriva,"
je komentiral novinar Tim Gray, ki za revijo Variety že več kot trideset let poroča o sezonah filmskih nagrad.

Mark Ruffalo, ki je nominiran za oskarja za najboljšo stransko vlogo v filmu Spotlight, ki popisuje nastajanje reportaže o spolnih zlorabah v Katoliški cerkvi, je v četrtek komentiral, da podpira pozive k raznolikosti, da pa se bo podelitve udeležil, da izkaže svojo podporo "žrtvam spolnih zlorab, ki so jih zakrivili cerkveni predstavniki, in kakovostnemu novinarstvu".

Brie Larson, ki je letos prvič nominirana za svojo vlogo v upodobitvi literarne uspešnice Soba (in trenutno velja za močno favoritinjo v svoji kategoriji), se je v sredo pojavila na naslovnici revije Hollywood Reporter. Poleg njenega profila naslovnica oglašuje tudi članek na temo problematike #OscarsSoWhite. "To je pomembna tema, ki si zasluži pozornost," je zapisala v tvitu, s katerim je pospremila sliko - ni pa namignila, da je na podelitev ne bo.

Ni videti, da bo Chris Rock odstopil
Čeprav na družabnih medijih množice komika Chrisa Rocka pozivajo, naj odstopi s funkcije letošnjega povezovalca - a zdi se, da bo Rock ubral drugo pot: voditeljski podij mu ponuja priložnost, da s svojim uvodnim govorom naredi več dobrega kot bi dosegel z bojkotom. "Meni se zdi to odlična priložnost, da doseže globalno občinstvo in spregovori o problematiki," komentira Gray.

Tudi vse manjšine niso za bojkot
Nekatere organizacije latinskoameriških ustvarjalcev, ki so zgodovinsko seveda prav tako večinoma spregledani na podelitvah nagrad, bojkota izrecno ne podpirajo. "Večina igralcev, ki že tako ali tako komaj dobijo vloge, ne namerava ugrizniti roke, ki jih hrani," je iskren Felix Sanchez, predsednik Nacionalne hispanoameriške fundacije za umetnosti.

Zveza afriškoameriških filmskih kritikov prav tako nasprotuje bojkotu; njen predsednik Gil Robertson je Akademijo pohvalil kot "ugledno institucijo, ki naredi veliko dobrega".

Dvakratni oskarjevec Dustin Hoffman pa je prostodušno pripomnil, da imajo ZDA trenutno večje težave. Bolj problematično je to, da "policija na ulicah ubija mlade temnopolte posameznike," je izjavil v intervjuju za BBC.

Čeprav so bili oskarji že lani predmet številnih kritik na račun premajhne raznolikosti (na družbenih omrežjih so se zasmehovali pod oznako #OscarsSoWhite), so analitiki pred razglasitvijo nominirancev dobre možnosti napovedovali Idrisu Elbi (Beasts of No Nation), Willu Smithu (Concussion), Michaelu B. Jordanu (Creed), Samuelu L. Jacksonu (Podlih osem) in Portoričanu Beniciu del Toru (Sicario).

Toda edina izjema je na koncu ostala biografska drama Straight Outta Compton (mesto, ki ga je lani zasedla zgodovinska drama Selma) in Creed, ki pa je nominacijo prinesel samo Silvestru Stallonu.

Predsednica Ameriške akademije filmskih znanosti in umetnosti Cheryl Boone Isaacs je po nominacijah dejala, da je žalostna in razočarana nad pomanjkanjem rasne raznovrstnosti.

Nominacije odražajo duha akademije. Akademija odraža filmsko industrijo in ta odraža ZDA. Priča smo zdrsu proti separatizmu, proti rasni in verski nesložnosti - in to ni Hollywood, kakršnega hočem pustiti zanamcem.

Will Smith