Polanski se od leta 1978 ni vrnil v ZDA. Foto: EPA
Polanski se od leta 1978 ni vrnil v ZDA. Foto: EPA
Roman Polanski
Njegovi odvetniki pravijo, da gre za tipičen primer, kako je mogoče zlorabiti ameriški pravni sistem. Foto: Reuters
V svoji karieri je Polanski naredil le dva filma v Hollywoodu, pri čemer so mu po prvem filmu ubili nosečo ženo, po drugem pa so ga obtožili posilstva mladoletnice. Foto: EPA

Odvetniki Polanskega namreč trdijo, da je dokumentarni film televizije HBO "Roman Polanski: iskan in željen" letos jasno pokazal zlorabo pooblastil in družno delovanje tožilstva in sodnika, zaradi česar sojenje menda ni bilo pošteno.

Dokumentarec, ki je bil predstavljen na letošnjemu festivalu Sundance, namreč med drugim navaja besede tožilca v primeru Rogerja Gunsona, ki pravi, da bi na režiserjevem mestu tudi sam pobegnil iz države, sodnik Laurence Rittenband pa je prikazan kot iskalec slave, ki je užival v novinarskih konferencah in zlorabljal svoja pooblastila z dogovarjanjem s tožilci.

Poljski režiser z judovskimi koreninami je sicer pred 30 leti priznal, da je (v stanovanju Jacka Nicholsona, ki je igral v njegovem takrat zadnjem filmu Kitajska četrt) imel spolne odnose s 13-letnim dekletom, ki jo je najel za fotografiranje, nato pa ji dajal mamila. Obtožnica je uvodoma zajemala šest točk in grozil mu je dosmrtni zapor, vendar je nato nezakonit spolni odnos z mladoletnico priznal, zato so mu preostalih pet točk obtožnice izbrisali.

Polanskemu pa je tudi za eno samo točko obtožnice, ki jo je priznal, grozila kazen do 50 let zapora, čeprav so tožilci pozneje razložili, da je običajna kazen v takšnih primerih največ do tri leta zapora.

Od leta 1978 ga ni več v ZDA
Po 42 dneh, preživetih v kalifornijskem zaporu za psihiatrično ovrednotenje, še pred izrekom kazni je leta 1978 zbežal v Francijo, kjer je tudi prej že prebival, v Združene države pa si odtlej ni upal več vrniti. Tudi oskarja za režijo filma Pianist leta 2002 ni prišel osebno iskat, temveč mu ga je v Pariz prinesel prijatelj Harrison Ford.

Zdaj 75-letni režiser je sicer znan še po drugi zloglasni prigodi: po snemanju filmov na Poljskem in v Angliji je na koncu 60. let prišel v Hollywood in tam posnel kultno srhljivko Rosemarijin otrok. Naslednje leto, 1969, pa so v času, ko je bil službeno odsoten, njegov dom obiskali člani zloglasne družbe Charlesa Mansona in brutalno umorili njegovo tedanjo ženo Sharon Tate, ki je bila v osmem mesecu nosečnosti.

Po pretresljivem dogodku se je vrnil v Evropo, v Ameriko pa se je vrnil leta 1974 in posnel Kitajsko četrt. FIlm je v Hollywood ponovno obudil zanimanje za film noir in mu tudi obetal svetlo kariero, ki pa se je končala z pobegom v Francijo, kjer pa sicer še vedno dela filme.

Zaslišanje pred sodiščem v Los Angelesu o zahtevi za razveljavitev obtožnice je sicer razpisano za 21. januar 2009.

B. K.