'Pozdravite mojega prijateljčka!' Foto: Universal Pictures
'Pozdravite mojega prijateljčka!' Foto: Universal Pictures

Novi film, ki naj bi ga financirali v studiu Universal, pa naj ne bi bil ne predelava ne nadaljevanje, ampak naj bi si le izposodil nekaj elementov iz prejšnjih dveh Brazgotincev. V središču obeh je bil nasilni izobčenec, ki sledi svojemu izkrivljenemu videnju ameriškega sna, se infiltrira v zločinsko operacijo z brezkompromisno odločnostjo in ji kmalu zavlada.

Leta 1932 je osrednjo vlogo italijanskega prišleka Antonia "Tonyja" Comonteja prevzel Paul Muni, Brazgotinec je bil zgodba o boju med chicaškimi tolpami, pri nastajanju filma je z režiserjem Hawksom sodeloval legendarni producent Howard Hughes.

"Pozdravite mojega prijateljčka!"
V različici filma De Palme pa je kubanskega mamilarskega barona Tonyja Montano igral Al Pacino. Film so kritiki (predvsem zaradi nasilja in "nazornega" jezika) bolj ali manj raztrgali, a je kljub temu postal eden najbolj ikoničnih filmov 80. let, Pacinov izrek "Say hello to my little friend!" ("Pozdravite mojega prijateljčka!", s tem je mislil brzostrelko) pa eden najslavnejših citatov v zgodovini filma (in najbolje prodajani ton zvonjenja za mobilnike vseh časov). Miamijski Kubanci pa niso bili najbolj zadovoljni z lučjo, v kateri jih je prikazal film ...

Zgodbo De Palmovega filma, v katerem sta igrali tudi Michelle Pfeiffer in Mary Elizabeth Mastrontonio, je navdihnila odločitev kubanskega vodje Fidela Castro iz leta 1980: 125.000 Kubancem - številni izmed njih so bili zaporniki in ljudje s težavami z duševnim zdravjem -, je dovolil, da zapustijo državo (množično selitev Kubancev med 15. april in 31. oktobrom 1980 označujejo z besedno zvezo "Mariel boatlift").

Pri Universalu scenarista za novega Brazgotinca baje še iščejo, znano pa je, da naj bi novi film produciral Martin Bregman, sicer producent Brazgotinca iz leta 1983.