Film je seveda zgodba o vojaških podvigih Petra I. Karadžordževića; Stanojević ga ni le režiral, ampak si je v njem dodelil tudi vlogo. Foto:
Film je seveda zgodba o vojaških podvigih Petra I. Karadžordževića; Stanojević ga ni le režiral, ampak si je v njem dodelil tudi vlogo. Foto:

Trenutno je film Čiče Ilije Stanojevića Karađorđe, ki je bil do zdaj rekonstruiran zgolj analogno, še v procesu digitalizacije. Film bo na voljo kot eden izmed treh DVD-jev v seriji, posvečeni prvemu srbskemu producentu Svetozaru Botoriću, napoveduje direktor Jugoslovanske kinoteke Radoslav Zelenović.

Film, katerega integralni naslov je pravzaprav Život i dela besmrtnog vožda Karađorđa, so premierno predvajali 23. oktobra 1911 v Beogradu, zadnjič pa leta 1928 za srbske izseljence v Ameriki; pozneje se je za trakom izgubila vsakršna sled. Po večdesetletnem iskanju so ga leta 2003 uspeli identificirati v arhivih Avstrijskega filmskega sklada na Dunaju.

Med številnimi dogodki, ki jih ima vodstvo Jugoslovanske kinoteke v načrtu za prihodnje leto, je tudi dogovor s srbsko pošto o izdaji jubilejne znamke s podobo režiserja filma Stanojevića. Po režiserju naj bi poimenovali tudi eno izmed beograjskih ulic, na Terazijah, kjer so film Karađorđe posneli, pa naj bi postavili spominsko ploščo.

V čast jubileju bodo filmski ustvarjalci pozvani, da izberejo 100 najboljših srbskih filmov, ki bodo nato prikazani v kinoteki. Pripravili bodo tudi vrsto tematskih razstav.