V sekciji BEAST  (
V sekciji BEAST ("novi obeti Evrope") festival v imenu razbijanja stereotipov raziskuje "kinematografije, ki jih uvrščamo v vzhodno Evropo". Letos je na vrsti Slovenija. Foto: Riga International Film Festival
Peter Braatz je pred 31 leti kot študent filma v Nemčiji pisal Davidu Lynchu in ga prosil, ali bi lahko prišel pogledat, kako on snema. "Dragi Peter, sem zainteresiran. Prinesi veliko denarja, snemamo z nizkim proračunom," je bil Lynchev odgovor. Izkušnje s snemanja Modrega žameta je strnil v dokumentarnem filmu Ponovni pogled na Modri žamet (Blue Velvet Revisited). Foto: SFC
Štefka Drolc v filmu Vztrajanje. Režiser Miha Knific je za film prejel nagrado Štigličev pogled za izjemno režijo, stanovsko nagrado na področju filmske in televizijske režije, ki jo podeljuje Društvo slovenskih režiserjev. Foto: SFC

Retrospektive slovenskega filma v Rigi se bodo udeležili režiserki Sonja Prosenc in Hanna Slak, režiser Peter Braatz in direktorica Slovenskega filmskega centra (SFC) Nataša Bučar.

Sonja Prosenc je za Zgodovino ljubezni na letošnjem 53. filmskem festivalu v Karlovih Varih prejela posebno omembo žirije. Na 23. filmskem festivalu v Splitu ji je velika žirija namenila posebno priznanje v konkurenci celovečernih filmov, za fotografijo in posebne dosežke pa je celovečerec nagradil tudi festival slovenskega filma. Gre za prvo koprodukcijo med Slovenijo, Norveško in Italijo, z avtorji in igralci iz vseh treh držav. Slovensko občinstvo bo še pred prihodom na redni spored Zgodovino ljubezni lahko novembra videlo v okviru ljubljanskega festivala Liffe.

Prav tako v petek, 26. oktobra, bodo prikazali film Ivan režiserja Janeza Burgerja. Film se lahko pohvali s številnimi nagradami, lani je na festivalu slovenskega filma je prejel šest nagrad vesna, med drugim za najboljši igrani film, nagradili pa so ga tudi filmski kritiki. Letos je bil najboljši film festivala Let's CEE na Dunaju, film je tudi letošnji slovenski kandidat za nominacijo za tujejezičnega oskarja.

V soboto bodo prikazali filme Rudar Hanne Slak, Vztrajanje Mihe Knifica in Playing Men Matjaža Ivanišina.

Rudar je od premiere na lanskem Festivalu slovenskega filma v Portorožu prejel 19 nagrad. Film še v tem mesecu čaka festival na Nizozemskem in turneja na Kitajskem, obeta se tudi distribucija v Italiji.

Film Vztrajanje je na 20. festivalu slovenskega filma prejel vesno za najizvirnejši avtorski prispevek, Ivanka Mežan je prejela vesno za najboljšo stransko žensko vlogo in Brane Grubar vesno za najboljšo stransko moško vlogo. Film je prejel tudi Eurimages Lab Award v Karlovih Varih ter letos nagrado Štigličev pogled za izjemno režijo, ki jo podeljuje Društvo slovenskih režiserjev.

Playing Men režiserja Matjaža Ivanišina je prav tako prejel več nagrad, med drugimi nagrado Georges de Beauregard na lanskem 28. mednarodnem filmskem festivalu FID Marseille, vesno za najboljši dokumentarni film na 20. festivalu slovenskega filma in posebno omembo žirije na Pančevo film festivalu v Srbiji. Film čaka distribucija v francoskih kinematografih.

V nedeljo pa bosta na vrsti še Družina Roka Bička in Ponovni pogled na Modri žamet - Blue Velvet Revisited Petra Braatza.

Film Družina je prejemnik vesne na 20. festivalu slovenskega filma za najboljši celovečerni film. Gre za prvo slovensko-avstrijsko koprodukcijo, ki sta jo finančno podprla SFC in Avstrijski filmski inštitut.

Ponovni pogled na Modri žamet - Blue Velvet Revisited je imel svetovno premiero na 60. filmskem festivalu v Londonu leta 2016, nato so ga prikazali na približno 50 festivalih po svetu.

Program slovenske predstavitve v Rigi je nastal v sodelovanju in pod taktirko SFC in Nacionalnega filmskega centra v Latviji, so sporočili iz SFC.