"Vedno sem si želel posneti film v Rimu," je pred premiero, ki so se je udeležili tudi drugi igralci, med drugim Alec Baldwin, Jesse Eisenberg in Roberto Benigni, povedal Allen. Foto: EPA

Ko pridem v kraj, kjer bom posnel film, boste dobili moj vtis mesta, stvari, ki so se meni zdele dramatične ali smešne, za katere se mi zdi, da jih bo zabavno videti na filmu. Nobenega globokega vpogleda v italijansko politiko ali kulturo nimam.

Woody Allen
Nekaj je Allenu treba priznati: svoje filme zna vedno napolniti s pisano, včasih presenetljivo zvezdniško zasedbo.

Woody Allen je svetovno premiero svojega najnovejšega filma To Rome With Love (Rimu z ljubeznijo) pred dnevi pripeljal v mesto, ki ga je navdihnilo - a prvi italijanski recenzenti že negodujejo, da je film natrpan s stereotipi o Italiji in njenih prebivalcih, kakršnih smo iz popkulture že preobjedeni.

Da Allen Italijo vidi skozi rožnata očala nad kulturo in umetnostjo prevzetega turista, je bilo menda očitno že na petkovi tiskovni konferenci: "Američani so Italiji neskončno naklonjeni," je oznanil. "Zdi se jim neznansko topla dežela ... To je zelo sproščena država za življenje, kraj, kjer se uživa življenje in ki je sinonim za vse, kar je v življenju pozitivnega." To sicer prijazno stališče je zmotilo nekatere italijanske novinarje, ki so si drznili pripomniti, da si "površinski" Woodyjev film zatiska oči pred rastočo brezposelnostjo, višjimi davki in drugimi varčevalnimi ukrepi, ki so jih morali v zadnjem času požreti Italijani.

76-letni Newyorčan na te očitke odgovarja, da je hotel samo posneti "zabaven" film, katerega dogajanje bi bilo postavljeno v Rim. "Ko pridem v kraj, kjer bom posnel film, boste dobili moj vtis mesta, stvari, ki so se meni zdele dramatične ali smešne, za katere se mi zdi, da jih bo zabavno videti na filmu. Nobenega globokega vpogleda v italijansko politiko ali kulturo nimam." To Rome With Love je lahkotna komedija v obliki kratkih epizod, v katerih se Allen, pa tudi Penelope Cruz, Alec Baldwin in Roberto Benigni sprehajajo po - vsaj tako je videti - vedno sončnem mestu. Za zdaj je znano le, da je film sestavljen iz štirih zgodb o skupini Američanov in Italijanov ter "romancah, dogodivščinah in nezgodah, v katerih se znajdejo".

Samo v Italiji ...
Je pa zato Allenov portret Italije branil oskarjevec Roberto Benigni. Za novinarje je povzel anekdoto o tem, kako je nekega dne, medtem ko so snemali, mimo kulise pripeljal rešilec. Čeprav je imel prižgano sireno in se je očitno zelo mudilo, se je ustavil ravno toliko, da sta se bolničarja pritekla fotografirat z Benignijem, skočila nazaj v avtomobil in odbrzela naprej. "Kaj takega je mogoče samo v Italiji, je pripomnil gospod Allen, samo v Italiji. Pravzaprav bi to lahko bil tudi naslov filma," je ugotovil Benigni. On se v filmu pojavi v vlogi domačina, ki ga paparaci, ki so ga zamenjali za nekega zvezdnika, lovijo po rimskih ulicah.

In čeprav Allen še vedno snema filme kot po tekočem traku - naslednji, "še nenaslovljeni köbenhavnski projekt", je napovedan za 2013 - pa se pred kamero ni pojavil že vse od leta 2006 in filma Scoop. Za svoj zadnji film, Polnoč v Parizu, je na letošnji podelitvi oskarja dobil kipec za najboljši izvirni scenarij. To Rome with Love v ameriške kinematografe prihaja junija, pri nas pa še ni napovedan.

Ko pridem v kraj, kjer bom posnel film, boste dobili moj vtis mesta, stvari, ki so se meni zdele dramatične ali smešne, za katere se mi zdi, da jih bo zabavno videti na filmu. Nobenega globokega vpogleda v italijansko politiko ali kulturo nimam.

Woody Allen