Rutger Hauer ni le filmar, ampak tudi okolijski aktivist. Foto: EPA
Rutger Hauer ni le filmar, ampak tudi okolijski aktivist. Foto: EPA
Rutger Hauer
V Iztrebljevalcu je Hauer brez dvoma naredil vtis.

63-letni Nizozemec, ki je po uspešnih 80. letih v 90. letih snemal nekoliko manj, se vrača na Nizozemsko. Lotil se bo režije filmske zgodbe o Wallyju van Hallu, nizozemskem bankirju, ki naj bi med drugo svetovno vojno rešil na tisoče družin - to naj bi dosegel s pomočjo zvez, ki jih je imel kot bankir. Van Halla so leta 1945, ko je bil star komaj 39 let, usmrtili.

Še zadnji popravki scenarija
Hauerjevemu režijskemu prvencu bo naslov Spreminjajoča sreča, trenutno pa bodoči režiser še popravlja scenarij. Snemanje koprodukcijskega filma o še "neopevanem nizozemskem junaku", nekakšnem nizozemskem Oskarju Schindlerju, naj bi se začelo čez devet mesecev. "Vnesel bom nekaj nizozemskega na mednarodni filmski trg," obljublja igralec, ki je pred kratkim izdal svojo avtobiografijo. Naslovil jo je Vsi tisti trenutki: Zgodbe o junakih, zlobnežih, replikantih in iztrebljevalcih in tako zajel vse like, ki so mu prinesli slavo.

Ni bil vedno negativec
Hauer pravi, da si je vedno želel režirati, a da se je "najprej moral naučiti igrati". Zanika pa, da je igral vedno negativne vloge: "Imel sem že 55 vlog pozitivcev in 55 vlog negativcev. Sem samo igralec." Žal mu je le, da ni snemal več komedij: "Obožujem komedije, vse se mi zdi smešno in imam dober smisel za humor. Čeprav ga ljudje ne razumejo vedno."