Prve uradne fotografije iz filma sicer dokazujejo, da je Sparrow še vedno živ in zdrav (pa čeprav očitno še vedno v težavah). Foto: IMDb
Prve uradne fotografije iz filma sicer dokazujejo, da je Sparrow še vedno živ in zdrav (pa čeprav očitno še vedno v težavah). Foto: IMDb
Vemo že, da Javier Bardem zna igrati karikiranega, velikopoteznega negativca (spomnimo se samo na njegovo gostovanje v bondiadi Skyfall). Zdi se, da je tudi tokrat ubral podoben pristop. Foto: YouTube

Namesto dolgolase impersonacije Keitha Richardsa, ki jo že dobrih deset let izvaja Johnny Depp, se napovednik osredotoči na dva nova gosta v franšizi, Brentona Thwaitesa in Javierja Bardema. Španski oskarjevec igra gusarskega duha na gonji za Sparrowom; v napovedniku vidimo, kako vdre v zapor, da bi našel kako sled za izginulim piratom.

Javier Bardem spet kot negativec
Da Deppa za prvi napovednik niso uporabili, je vsekakor zanimiva odločitev - še posebej, ker prvi promocijski materiali za film močno poudarjajo dosedanji uspeh igralca v tej ikonični vlogi. Pa tudi uradni sinopsis filma ne pušča dvoma o tem, kdo je protagonist zgodbe: "V svoji novi dogodivščini se kapitan Jack Sparrow znajde v vrtincu nesreče: smrtonosni piratski duhovi, ki jih vodi Jackov stari sovražnik, grozljivi kapitan Salazar (Bardem), so pobegnili iz Hudičevega trikotnika. Trdno so odločeni, da bodo pokončali vse pirate na odprtem morju - vključno z njim. Kapitanovo edino upanje za rešitev je legendarni Pozejdonov trident, močan artefakt, ki lastniku daje popolno oblast nad morjem."

Pravzaprav bi moral biti osrednji antagonist filma po prvotnih dogovorih Christoph Waltz, a je moral zaradi drugih projektov svoje sodelovanje odpovedati. Ko je studio namesto njega rekrutiral Bardema, so kapitana Branda prekrstili v Salazarja in tako vključili igralčeve sredozemske korenine. Zanimivo je, da sta oba, Waltz in Bardem, med novejšimi Bondovimi zlikovci: Avstrijec je nastopil v lanskem filmu Spectre, Španec pa pred štirimi leti v Skyfallu.

V stranskih vlogah se v franšizo vračajo Orlando Bloom, Geoffrey Rush, Kevin McNally in Stephen Graham, epizodno vlogico pa menda dobi celo Paul McCartney.

Čisto mogoče je, da "do družine prijazni" studio Disney Deppa v svojo začetno promocijo ne vključuje zato, da se jih ne bi povezovalo z igralčevimi težavami v zasebnem življenju; trenutno je sredi ločitvenega postopka od igralke Amber Heard, ki ga je obtožila družinskega nasilja in trdi, da ima velike težave z odvisnostjo. Film v kinematografe prihaja šele maja 2017.