Zadnji film, v katerem je zaigral Faruk Begoli, govori o posledicah srbske represije na Kosovu. Foto:
Zadnji film, v katerem je zaigral Faruk Begoli, govori o posledicah srbske represije na Kosovu. Foto:
Bitka na Neretvi
Faruk Begoli je zaigral v nekaterih največjih jugoslovanskih filmih; tudi v mednarodni produkciji Bitka na Neretvi.

Od začetka svoje igralske kariere pri filmu Pogled u zjenicu sunca (Pogled v zenico sonca) režiserja Veljka Bulajića je Begoli ustvaril več kot 60 vlog v filmih in televizijskih serijah. Leta 1944 v Peći rojeni Begoli je zaigral tudi v nekaj največjih jugoslovanskih filmskih produkcijah, kot sta Bitka na Neretvi ter Derviš in smrt. Bil pa je tudi del igralske ekipe, ki je soustvarjala znano vojno trilogijo režiserja Mladomira Puriše Đorđevića, ki jo sestavljajo filmi San (Sanje), Jutro (Jutro) in Podne (Poldne) in v katerih je glavno vlogo odigral Ljubiša Samardžić. Begoli je zaigral v zadnjih dveh filmih.

Zadnja je bila naracija o tragediji na Kosovu
Faruk Begoli je pred kamerami zadnjič stal lani, ko je v filmu Sunaja Race Etjet e Kosovës (Kosovo - obupano iskanje) o posledicah srbske represije na Kosovu odigral starega Kosovca, ki je bil v svojem življenju priča nenehnemu spreminjanju odnosov med Srbi in Albanci na Kosovu. Begoli je pri filmu sodeloval tudi kot scenarist.

Zadnja leta predan kosovskemu filmu
Begoli, ki je iz igre diplomiral na beograjski Fakulteti dramskih umetnosti, je delal tudi v teatru. Bil je eden od ustanoviteljev in dolgoletni direktor mladinskega gledališča Dodona v Prištini, obenem pa je bil tudi profesor igre na prištinski Umetnostni akademiji. Pokojnik je bil znan tudi kot borec za pravice Albancev na Kosovu. Zato se je tudi iz Beograda preselil nazaj v Prištino, v filmih srbskih režiserjev pa po letu 1992 ni več igral. Zadnji srbski režiser, s katerim je sodeloval, je bil Vladimir Blaževski; Begoli je zaigral v njegovem filmu Bulvar revolucije.