Letos so drugič v zgodovini festivala poedelili posebno nagrado. Foto: NN
Letos so drugič v zgodovini festivala poedelili posebno nagrado. Foto: NN
Wayne Wang
Wayne Wang je prejel glavno nagrado 55. filmskega festivala v San Sebastianu. Foto: EPA

Žirija, ki ji je predsedoval ameriški pisatelj in režiser Paul Auster, je nagrado za najboljši film dodelila hongkonškemu režiserju Waynu Wangu za film A Thousand Years of Good Prayers (Tisoč let dobrih molitev), ki se je skupaj s 15 drugimi filmi potegoval za nagrado. Festival se je začel 20. septembra s filmom Eastern Promises ameriškega režiserja Davida Cronenberga, danes zvečer pa ga bo zaključil film Flawless britanskega režiserja Michaela Radforda z Demi Moore v glavni vlogi.

San Sebastian sodi skupaj z berlinskim, beneškim in canskim festivalom med štiri največja filmska tekmovanja v Evropi. Na njem lahko tekmujejo le igrani filmi, ki niso starejši od leta dni ter še niso bili prikazani niti v Španiji niti na katerem od drugih tekmovalnih filmskih festivalov po svetu.

Dve nagradi
Zmagovalni film je posnet po istoimenski kratki zgodbi avtorice Yiyun Li, prikazuje pa napetosti, ki izbruhnejo po odhodu vdovca, gospoda Shija, iz Pekinga v ameriško mesto Spokane na obisk k svoji pred nedavnim ločeni in prezaposleni hčeri Yilan. Rešiti skuša njen zakon. Nagrado za najboljšo moško vlogo je dobil kitajsko-ameriški igralec Henry O za upodobitev gospoda Shija. Henry O je nastopil že v kopici televizijskih serij, med drugim v Sopranovih, Urgenci in Zahodnem krilu.

Posebna nagrada podeljena drugič
Zlata školjka za žensko vlogo je pripadla Španki Blanci Portillo za vlogo v filmu Seven Billiards Tables, nagrado za režijo pa je prejel film Battle for Haditha o vojni v Iraku Britanca Nicka Broomfielda. Posebno nagrado žirije si je prislužil iranski film Buddha Collapsed Out of Shame, prvenec mlade režiserke Hane Makmalbaf. Nagrado za celoten filmski opus sta prejela norveška igralka Liv Ullmann in hollywoodski igralec Richard Gere, 75-letni španski režiser Carlos Saura pa je prejel posebno nagrado festivala, ki so jo po letu 1981 podelili šele drugić v zgodovino festivala.