Neimenovanje Rutarja pomeni, da je SFC ostal brez polnopravnega vodstva, kar po mnenju sedmih strokovnih združenj s področja filmskega in avdiovizualnega ustvarjanja pomeni katastrofo za stabilnost sektorja. Foto: BoBo
Neimenovanje Rutarja pomeni, da je SFC ostal brez polnopravnega vodstva, kar po mnenju sedmih strokovnih združenj s področja filmskega in avdiovizualnega ustvarjanja pomeni katastrofo za stabilnost sektorja. Foto: BoBo
Film
Strokovna združenja s področja filmskega in avdiovizualnega ustvarjanja so v odzivu na dogajanje v SFC-ju na začetku tedna poudarila pomen avtonomnosti centra. Foto: RTV SLO

Neimenovanje dosedanjega direktorja za vršilca dolžnosti pomeni, da je SFC ostal brez polnopravnega vodstva, zaradi česar se bodo ustavile dejavnosti financiranja slovenskega filma. Prav proti temu so na začetku tedna posvarila strokovna združenja s področja filmskega in avdiovizualnega ustvarjanja, ki so stopila v obrambo Rutarju kot edinemu kandidatu za mesto direktorja osrednje institucije slovenskega filma.

Vlada je svetu SFC-ja naložila, da predlaga drugega vršilca dolžnosti v čim krajšem času, najpozneje do prihodnjega torka. Na ta dan naj bi se filmarji srečali tudi z ministrom za kulturo Tonetom Peršakom, da čim prej rešijo nastalo situacijo.


Brezvladje pomeni nestabilnost sektorja

Sedem združenj je nedavno med drugim poudarilo, da bi brezvladje na centru pomenilo novo kastrofo za slovenski film. "Ko ni podpisnika, direktorja ali v. d. direktorja, se ne more podpisati nobena pogodba, se ne more izvršiti noben razpis, se ne more izvršiti nič, kar je funkcija SFC-ja. Se pravi, filmski delavci se znajdemo kot srne na čistini," je dejal predsednik Društva slovenskih režiserjev Klemen Dvornik. Prav tako pa so izrazili ogorčenje nad zadnjimi dogodki v zvezi s SFC-jem, češ da gre za neutemeljene in nepooblaščene posege v to institucijo in poskus "določenih uradniških struktur na ministrstvu" za destabilizacije sektorja.

V vladni nemilosti naj bi se Rutar znašel, potem ko je pretekli teden z ministrstva za kulturo v medije prišel osnutek poročila, v katerem direktorju SFC-ja očitajo nezakonito ravnanje pri dodeljevanju sredstev, saj je nekaterim projektom dodelil več sredstev, kot je odločila strokovna komisija. Vendar, kot je v nedavnem pogovoru za Radio Slovenija poudaril minister za kulturo Tone Peršak, so bili, kolikor je njemu znano, pomisleki z imenovanjem v vladi že pred oddajo Odmevi, v katerih je bilo poročilo razkrito.

SFC in Rutar očitke zavračata, saj, tako trdi direktor, "iz veljavne ureditve ne izhaja, da bi moral direktor SFC-ja obvezno upoštevati predloge komisije o višini oziroma deležu sofinanciranja in ni dolžan o višjem znesku obveščati sveta SFC-ja". V SFC-ju so med drugim zapisali še, da je Rutar pri odločanju o sofinanciranju projektov ravnal v skladu z zakonom o filmskem centru.

Predlog novele zakona v obravnavo v DZ-ju po skrajšanem postopku
Vlada je danes obravnavala tudi predlog novele zakona o SFC-ju, ki ga bo v obravnavo v DZ-ju poslala po skrajšanem postopku, so sporočili z urada vlade za komuniciranje. Ta predlog zakona uvaja nova člena, ki opredeljujeta ukrep za spodbujanje vlaganj v avdiovizualno produkcijo kot način povračila določenega dela sredstev, porabljenih pri celotni ali delni produkciji na ozemlju Slovenije.

Gre za ukrep, ki je namenjen zlasti tujim produkcijam, ki bodo v celoti ali delno izvajale produkcijo filmov v Sloveniji, in jim omogoča vračilo stroškov v višini četrtine skupnih kvalificiranih stroškov za produkcijo avdiovizualnih del. Primeri dobrih praks iz drugih držav kažejo, da imajo vlaganja v tuje produkcije konkretne pozitivne posledice na gospodarstvo.
S to novelo se natančneje opredeljujejo tudi proračunska sredstva, ki so iz proračuna namenjena sofinanciranju projektov, izbranih na javnih razpisih SFC-ja in ne predstavljajo prihodka, temveč prenos sredstev.

Rutar ne bo v.d. direktorja SFC-ja
Rutar ne bo v.d. direktorja SFC-ja