Studijski kompleks, ki ga je Josip Broz - Tito, sicer znan po svoji veliki naklonjenosti filmu, v Košutnjaku pri Beogradu ustanovil leta 1946, že dolgo ni več cvetoče filmsko prizorišče, kakršno je bilo nekoč. Zdaj se temu t. i. filmskemu mestu očitno obetajo svetlejši časi ... Foto: Reuters
Studijski kompleks, ki ga je Josip Broz - Tito, sicer znan po svoji veliki naklonjenosti filmu, v Košutnjaku pri Beogradu ustanovil leta 1946, že dolgo ni več cvetoče filmsko prizorišče, kakršno je bilo nekoč. Zdaj se temu t. i. filmskemu mestu očitno obetajo svetlejši časi ... Foto: Reuters
Montevideo, vidimo se!
Srbskemu filmskemu centru je iz proračuna za leto 2018 namenjenih več kot milijardo dinarjev, torej približno 8,3 milijona evrov, od tega so 980 milijonov dinarjev predvideli za nastanek filmov. Gre za rekordni znesek za domačo kinematografijo v zgodovini Srbije. Glede na sredstva za lani so sredstva za letos višja za kar 50 odstotkov. (Na posnetku je prizor iz filma Montevideo, vidimo se!) Foto: IMDb
Avala film
Nekdanji največji jugoslovanski kompleks filmskih studiev Avala je po večletnem stečaju nato leta 2015 končal v zasebni lasti, zdaj pa je napovedana več kot 50 milijonov evrov težka naložba v obnovo kompleksa. Foto: EPA

Kot so sporočili iz družbe Avala Studios, bodo za obnovo, razširitev in posodobitev t. i. filmskega mesta vključili več kot 250 gradbenih delavcev iz Srbije, dela pa naj bi stekla v nekaj mesecih. Generalni direktor Peter Dajko je v izjavi za javnost zapisal, da je želja družbe spodbuda in osvoboditev potencialov, ki jih imata tako Beograd kot Srbija, med katerimi je navedel izjemne lokacije, strokovno osebje in bogato tradicijo filmske industrije.

Pomembnost navzočnosti tuje produkcije
"Poleg tega po zaslugi izjemne spodbude državnega vodstva in vključitvi v program podpore v letu 2016 Srbija danes zagotavlja več kot 25-odstotno podporo tujim produkcijam, zaradi česar je zelo konkurenčna v tem delu Evrope," je še zapisal Dajko v izjavi.

V skladu z izračuni, ki temeljijo na regionalnih izkušnjah, bi lahko sodobni studii in umestitev na zemljevid evropske filmske industrije Srbiji prinesli vsaj 120 milijonov prometa na leto. Dajko je ob tem opomnil, da je to štirikrat več kot v predhodnem letu. Dodal je še, da bo prvi filmski studio zgrajen že leta 2021.

Vladimir Kuba, nekdanji direktor filmskega studia Barandov na Češkem in zdajšnji direktor razvoja filmskega poslovanja pri Studiih Avala, je prepričan, da bi lahko obnova in razširitev kompleksa studiev na Košutnjaku prispevali tudi k razvoju filmskega turizma v Srbiji.

Najstarejše filmsko podjetje v nekdanji Jugoslaviji
Sicer pa je bil Avala film ustanovljen leta 1945 in velja za najstarejše filmsko podjetje v nekdanji Jugoslaviji. V 60. letih preteklega stoletja so v osrednjem filmskem studiu snemali megalomanske domače in tuje produkcije, s katerimi so nekaj hollywoodskega blišča prispevali zvezdniki, kot so Richard Burton, Yul Brynner, Kirk Douglas, Anthony Quinn, Alfred Hitchcock in Orson Welles.


Leta 2015 zgolj en ponudnik na dražbi

Po razpadu Jugoslavije je bila Avala delno privatizirana, 51 odstotkov delnic je bilo prodanih Yugoexportu. Ko pa je ta propadel, se je do zadnjega spopadala z resnimi finančnimi težavami. Junija leta 2011 so razglasili bankrot, na začetku leta 2012 je srbska vlada pokazala pobudo, da bi Avalo znova obudila, vendar se to nikoli ni zgodilo. Nato pa jo je za 980 milijonov dinarjev (dobrih osem milijonov evrov) kupilo podjetje Film Way iz Beograda, ki je bilo tudi edini ponudnik na dražbi.

Upanje za obuditev "zlatih 80. letih"
Z napovedjo več kot 50 milijonov evrov vredne investicije pa je v teh dneh predvsem zacvetelo upanje, da bo to nekdanje jugoslovansko filmsko "svetišče" znova postalo dom prvovrstnih kulturnih dogodkov in priljubljeno zbirališče ljubiteljev glasbe, filma in gledališča, kakor je že bilo v "zlatih 80. letih" preteklega stoletja.