Martin Scorsese s skupino Rolling Stones (Keith Richards, Charlie Watts, Mick Jagger in Ron Woods) na svetovni premieri dokumentarnega filma Shine a Light v New Yorku marca 2008. Foto: EPA
Martin Scorsese s skupino Rolling Stones (Keith Richards, Charlie Watts, Mick Jagger in Ron Woods) na svetovni premieri dokumentarnega filma Shine a Light v New Yorku marca 2008. Foto: EPA
false
Shine a Light so predstavili tudi na Berlinalu. Jaggerjeva ideja za igrani film iz leta 2010 se je prelevila v televizijsko serijo, ki jo bo HBO prvič predvajal prihodnje leto. Foto: EPA

Scorsese in Jagger sta kreativne sile prepletla že pri dokumentarnem filmu o zasedbi The Rolling Stones Shine a Light (2008), ki vključuje tudi del posnetka koncerta s turneje zasedbe A Bigger Bang.
Dve leti po premieri je Jagger k režiserju pristopil z idejo o filmu, ki bi skozi zgodbo dveh prijateljev prikazala 40-leten razvoj glasbene industrije vse od R&B-ja 60. do hip hopa.
Zamisel se je prelila v televizijsko rock'n'roll dramo Vinyl, ki jo bo televizija HBO lansirala prihodnje leto s predvidenimi devetimi epizodami. Glasbena industrija bo prikazana v ožjem časovnem obdobju 70. let 20. stoletja v New Yorku, ko sta vznikali nova pankovska in disko scena in je bila glasba neločljivo prepletena z drogami in seksom.
Iskanje novega zvoka v newyorškem glasbenem undergroundu 70.
Zgodba v središče postavlja izmišljeno glasbeno založbo American Century records, dogajanje pa bomo spremljali skozi oči Bobbyja Cannavale kot Richieja Finestre, ustanovitelja in direktorja založbe, ki si prizadeva oživiti založbo in najti novi zvok. V obremenjujoči poslovni situaciji in soočen s pomembno odločitvijo obremeni tudi družinsko življenje in odnos z ženo – Olivio Wilde kot Devon, nekdanjo igralko in manekenko, ki pod pritiskom ponovno zapade v bohemsko življenje, kot ga je živela pred njunim zakonom.
Ray Romano bo zaigral poslovnega partnerja Finestre Zaka Yankovicha, žilavega in iznajdljivega vodjo promocije, ki se še dobro spominja tudi temačnejših in veliko nasilnejših zgodnejših dni glasbene industrije. Juno Temple bo nastopila kot ambiciozna asistentka pri založbi, ki marsikaj doseže z manipulacijo in se za svoj karieristični vzpon pogosto vplete v različne subkulture newyorškega glasbenega undergrounda. V seriji bo svoje mesto dobil tudi sin frontmana Rolling Stonesov, James Jagger, kot Kip Stevens, pevec zgodnje pank-rockovske zasedbe Nasty Bits. Poleg njih so napovedani še igralci PJ Byrne, Joe Caniano, Andrew Dice Clay, JC Mackenzie in Birgitte Sørensen v vlogi Warholu priljubljene danske igralke Ingrid Superstar.
Velika imena so napovedana tudi za scenaristično delo – sodelovala bosta Terence Winter (Sopranovi, Imperij pregrehe – HBO-jeva serija se je po petih sezonah oktobra iztekla, Volk z Wall Streeta) in George Mastras (Kriva pota).