Joni Eareckson Tada je evangeličanska pisateljica, radijska voditeljica in aktivistka za
Joni Eareckson Tada je evangeličanska pisateljica, radijska voditeljica in aktivistka za "rastočo manjšino hendikepiranih v krščanski duhovščini". Foto: YouTube

Nobenega proračuna nismo imeli. Nobene oskarjevske kampanje. Vse, kar je bilo, je bil ta trapast mail za približno 70 ljudi, v katerem je pisalo: "Prosim, poslušajte mojo pesem."

skladatelj Bruce Broughton
Bono po tem, ko so U2 dobili zlati globus za najboljšo izvirno pesem. Lahko zmagoslavje ponovijo na oskarjih? Foto: Reuters
Močan kandidat - in po nekaterih ocenah favorit - je tudi pesem iz animiranega filma Ledeno kraljestvo. Foto: Kolosej Kinematografi
Režiserka Kathryn Bigelow, ki je leta 2010 prejela oskarja za film Bombna misija (Hurt Locker),  v Indiji snema film o lovu na prvega moža teroristične mreže Al Kaida, Osamo bin Ladna, ki se je končal, ko so posebne enote ameriških marincev bin Ladna maja lani ustrelile v pakistanskem mestu Abotabad.
Ko je eden od producentov Bombne misije leta 2010 članom Akademije poslal elektronsko pošto, naj glasujejo za njegov film, ne pa za "tisti film za 500 milijonov dolarjev" (torej Avatar), so ga kaznovali le z odvzemom vstopnic, nominacije pa niso umaknili. Film je, kot vemo, na koncu zmagal. Foto: EPA

S seznama nominirank, ki so jih v Los Angelesu razglasili 16. januarja, Akademija umika pesem Alone Yet Not Alone skladatelja Brucea Broughtona iz istoimenskega krščanskega filma. Broughton, nekdanji guverner in zdaj član izvršnega odbora glasbene veje Akademije, je namreč svojim sodelavcem (torej glasujočim članom) v času izbiranja nominirancev poslal elektronsko pošto, v kateri jih je opozoril na svojo prijavo

Ustvarjalna ekipa, ki stoji za pesmijo - besedlo je napisal Dennis Spiegel, odpela pa jo je Joni Eareckson Tada, ki je zaradi hendikepa priklenjena na invalidski voziček - je zaradi odločitve odbora menda šokirana.

Tada, ki je evangeličanska duhovnica, ima zaradi svoje bolezni omejeno delovanje pljuč; da je pesem sploh lahko posnela, se ji je moral mož nasloniti na prepono, da je lahko zajela dovolj zraka za najvišje tone.

"Najbolj preprosta kampanja"
"Dovolil sem si najbolj preprosto, trapasto, aktivistično kampanjo, in to se je obrnilo proti meni, ko je pesem začela postajati popularna," je odločitev komentiral "obupani" Broughton. "Spotaknila me je konkurenca, ki ima za seboj mesece promocije in oglaševanja. Preprosto sem prosil ljudi, naj pesem najdejo in ji prisluhnejo."

So do nominacije prišli po zaslugi skladateljevega ugleda?
Avtorji ostalih pesmi v širšem izboru so se sicer bojda že ob razglasitvi nominacij presenečeno spogledovali, češ da je precej neverjetno, da je praktično neznana pesem iz neodvisnega filma premagala veliko bolj znane izvajalce iz odmevnih filmov. Tako je bila denimo spregledana pesem Young and Beautiful, ki jo je za Velikega Gatsbyja odpela Lana Del Rey; podobno usodo si delijo Coldplay, Taylor Swift in Celine Dion.

Nepoštena prednost
Predsednica Akademije Cheryl Boone Isaacs je na temo diskvalifikacije pesmi Alone Yet Not Alone že podala izjavo: "Ne glede na to, kako dobronamerno je bilo sporočilo, član izvršnega odbora, ki osebno promovira svojo lastno prijavo za oskarje, zbuja vtis nepoštene prednosti. Akademija skuša zagotoviti, da bo tekmovanje speljano na pošten in etičen način."

Kazen ne pritiče zločinu?
Nekateri bolj desno usmerjeni ameriški mediji celotno "afero" že interpretirajo kot boj Hollywooda proti "navadnemu človeku" ("Krščanski film oropan oskarjevske nominacije", je donel naslov na spletni strani Drudge Report) - a tudi v Hollywoodu se marsikdo strinja, da je bila za tak prekršek kazen vseeno prestroga. Primer: ko je eden od producentov Bombne misije leta 2010 članom Akademije poslal elektronsko pošto, naj glasujejo za njegov film, ne pa za "tisti film za 500 milijonov dolarjev" (torej Avatar), so ga kaznovali le z odvzemom vstopnic, nominacije pa niso umaknili. Film je, kot vemo, na koncu zmagal.

Nominacijo vzeli celo legendarnemu Ninu Roti
Sicer pa tokrat ni prvič v zgodovini oskarjev, da je v obdobju med razglasitvijo nominirancev in samo slovesnostjo izpadel kakšen od kandidatov. Leta 1972 je bila diskvalificirana danes kultna glasbena podlaga Botra, ki jo je zložil Nino Rota; izkazalo se je namreč, da so bili deli melodije že uporabljeni pri starejšem filmu.

Akademija je leta 1968 za najboljši dokumentarec že nagradila film Young Americans, potem pa ga vzela nazaj, ko se je izkazalo, da spada v leto 1967.

Pesmi Alone Yet Not Alone ne bodo zamenjali z nadomestno nominiranko. V igri tako ostajajo:

Happy, Pharrell Williams (Jaz, baraba 2)
Let It Go, Kristen Anderson-Lopez, Robert Lopez (Ledeno kraljestvo)
Ordinary Love, U2 (Mandela: Long Walk to Freedom)
The Moon Song, Karen O (Ona)

"Anonimno" odločanje
Nominiance za najboljšo izvirno pesem izglasuje 240 članov glasbene veje Akademije; odločati se morajo na podlagi posnetkov, katerim je priložen naslov pesmi in pripadajočega filma, ne pa tudi imen skaldateljev in tekstopiscev. Končni zmagovalec bo znan na podelitvi 2. marca (naj pa omenimo, da so zlati globus za najboljšo pesem dobili U2.)

Nobenega proračuna nismo imeli. Nobene oskarjevske kampanje. Vse, kar je bilo, je bil ta trapast mail za približno 70 ljudi, v katerem je pisalo: "Prosim, poslušajte mojo pesem."

skladatelj Bruce Broughton