McLaren je bil kreativni in tehnični inovator, ki je bil dejaven več kot petdeset let. Foto: Slovenska kinoteka
McLaren je bil kreativni in tehnični inovator, ki je bil dejaven več kot petdeset let. Foto: Slovenska kinoteka

Retrospektivo, ki bo potekala do 4. oktobra, sestavlja osem kronoloških in tematskih programov, ob tem v Kinoteki pripravljajo tudi sobotne matineje za otroke, Društvo za oživljanje zgodbe 2 koluta pa delavnice animiranega filma. Retrospektivo je v sodelovanju s Slovensko kinoteko pripravil kurator quebeške kinoteke Marco de Blois, ki jo je ob odprtju tudi osebno predstavil. Dogodek so pospremili z izidom kataloga s filmografskimi podatki in ponatisom obsežnega intervjuja z McLarnom iz leta 1975.

McLaren je bil kreativni in tehnični inovator, ki je bil dejaven več kot petdeset let; v tem času je ustvaril izjemen repertoar del, ki mu v filmskem svetu ni para, so zapisali na spletni strani Kinoteke. Rodil se je leta 1914 na Škotskem, nad filmi pa se je navdušil že v mladih letih, ko je spremljal dela velikih ruskih mojstrov Eisensteina in Pudovkina ter nemškega animatorja Oskarja Fischingerja. Med študijem na glasgowski akademiji za likovno umetnost ga je prevzetost nad plesom navdihnila za ustvarjanje stiliziranih dokumentarcev o plesnem gibu.

Leta 1939 se je izselil v ZDA, kjer je posnel številne abstraktne filme, dve leti pozneje pa je odpotoval v Kanado in ponovno srečal Johna Griersona, ki je na željo kanadske vlade takrat ustanovil Kanadski filmski sklad – National Film Board of Canada (NFB). Skupaj sta sestavila NFB-jevo prvo ekipo animatorjev. Kot neutruden inovator je McLaren na animatorje gledal kot na rokodelce, ki tako kakor umetniki v svojih ateljejih nadzorujejo vsak korak v produkciji filma.