Kristina se ukvarja s snemanjem kratkih filmov o Romih. Foto: iz dokumentarnega filma
Kristina se ukvarja s snemanjem kratkih filmov o Romih. Foto: iz dokumentarnega filma
false
V filmu otroci predstavljajo svoje življenje in sanje. Foto: iz dokumentarnega filma

Binito, Kristina in Nik so Romi in na to so ponosni. Živijo v različnih skupnostih in razmerah, sami pa razmišljajo, kakšno življenje si želijo za svoje potomce. Dokumentarni film Čhavoro je nastal kot del dokumentarne serije Infodrom: Moje življenje. Scenarij podpisuje urednica Infodroma Tina Antončič, režiral pa ga je Marko Šantić.

"Če si Rom, tega ne moreš spremeniti, pač ostaneš, kar si"
Protagonisti, ki jim sledi film, predstavljajo svoje (ne)romsko življenje, sanje in želje ter se opredelijo do tega, kako dojemajo sebe in kako jih dojemajo drugi. Binito še vedno živi na nekdanjem smetišču v zabojniku brez vode in elektrike. Druži se večinoma z otroki, ki so v podobnem položaju, skupaj s starši se bojujejo za obstanek in stremijo k temu, da bi bilo jutri bolje. Kristina je dekle, ki s svojimi starši živi v romskem naselju, redno hodi v šolo in rada snema kratke filme o življenju Romov. Njena družina je ugledna, sodeluje v romskem društvu in si želi napredka za Rome. Zaveda se, da veliko njenih vrstnic že razmišlja o svoji družini, sama pa je vzgojena tako, da bo s tem še počakala in raje dokončala šolo. Nik je po mami Rom, in to s ponosom pove, nikoli pa ni živel v romskem naselju.

"V šoli pravijo, da sem drugačna, ker sem Romkinja ali ciganka, da ne živim dobro, da nimam tako kot oni, kot oni živijo. Užaljeno se počutim in povem, da smo vsi enaki," pravi Kristina Hudorovič. "Če si Rom, tega ne moreš spremeniti, pač ostaneš, kar si," doda.

Po besedah Tine Antončič so ustvarjalci filma z nagrado zadovoljni, v uredništvu pa že pripravljajo nov nabor tematik za mlade, ki bi jih radi bolj poglobljeno prikazali v daljši, dokumentarni formi. Art Amphora je festival za filmske in televizijske oddaje za otroke in mlade v Bolgariji in na širšem Balkanu.