Nanook s severa je prvi celovečerni dokumentarec v zgodovini filma. Foto: Slovenska kinoteka
Nanook s severa je prvi celovečerni dokumentarec v zgodovini filma. Foto: Slovenska kinoteka

V sklopu programa Kino-uho bo nocoj ob 20.00 projekcija nemega filma Nanook s severa, ki ga je leta 1922 posnel Robert J. Flaherty. Ameriški režiser je sledi človeku, ki ga sodobna industrijska družba še ni ujela v svoje lovke. Nanooka in njegovo družino opazujemo pri ribolovu, lovu, trgovanju in selitvah. Film ni le pomemben antropološki dokument iz časa prvih desetletij filmske umetnosti, ampak obenem prvi celovečerni dokumentarec v zgodovini filma.
V neokrnjen svet Nanooka se podajata Maja Osojnik in Matija Schellander. Mednarodno dejavna glasbenika in skladatelja z Dunaja v središče svojega ustvarjanja postavljata elektroakustično improvizacijo, saj ustvarjata abstraktne improvizacije in sodobne klasične kompozicije z zaledjem v različnih glasbenih žanrih, od džeza do noisa.
Konec tedna v družbi Truffauta
Konec tedna bo v Kinoteki v znamenju retrospektive Françoisa Truffauta. V petek ob 19.00 bo na sporedu Žepnina (L'argent de poche, 1976), ob 21.00 pa ponovitev filma Zakonska postelja (Domicile conjugal, 1970). V soboto ob 20.00 je napovedana projekcija komedije Moški, ki je ljubil ženske (L'homme qui aimait les femmesm 1977).