Quentin Tarantino je že prej govoril, da bi Neslavne barabe in Djanga brez okovov rad še z enim filmom povezal v
Quentin Tarantino je že prej govoril, da bi Neslavne barabe in Djanga brez okovov rad še z enim filmom povezal v "trilogijo na novo napisane zgodovine". Foto: EPA
Quentin Tarantino je eden izmed tistih režiserjev, ki že samo z namigovanjem na nov film pridejo na naslovnice. Foto: EPA
"Tema pisanja zgodovine na novo kliče po trilogiji, kliče po še tretjem filmu. Nisem se še odločil, o čem, ampak ne bi bil presenečen ..." Vemo seveda, da je Django brez okovov vestern, postavljen na ameriški jug tik pred začetkom državljanske vojne, Neslavne barabe (2009) pa so bile peripetija iz druge svetovne vojne, ki je prav tako krepko odstopala od resnične zgodovine tistega časa (v njej zavezniki nič manj kot ubijejo Hitlerja). Foto: Kolosej

Novica je iz prve roke: Tarantino je svoje načrte (okvirno) razkril v šovu Jaya Lena, ko ga je voditelj vprašal, ali ima svoj naslednji projekt že izbran. "Javno nisem tega povedal še nikomur, ampak izdal bom pa žanr: vestern bo," je izjavil Tarantino. "Med snemanjem Djanga sem se tako zelo zabaval in vesterne imam tako rad, da sem si, potem ko sem se sam naučil, kako ga posneti, rekel: "O. K.! Bom zdaj, ko vem, kaj delam, posnel še enega."."

Pozabite na Djanga
Django brez okovov je zgodba o zobozdravniku/lovcu na glave (Christoph Waltz), ki pomaga osvobojenemu sužnju (Jamie Foxx) rešiti njegovo ženo iz rok sadističnega lastnika plantaže v Misisipiju. No, Tarantinov naslednji film ne bo nadaljevanje Djanga - to pa je za zdaj tudi bolj ali manj vse, kar vemo.

Najboljše ideje se rodijo v bazenu
Je pa zato režiser Lenu zaupal, kako se praviloma loteva pisanja svojih scenarijev. "Sedim v segretem bazenu in premišljujem in na pamet mi pade cel kup idej in dialogov. Najprej v glavi vse malo razdelam, nato zlezem iz vode in si naredim zapiske, potem pa grem počet kaj drugega. In to je potem moja iztočnica za naslednji dan."

Režiser Šunda, Neslavnih barab in Steklih psov je slaven po tem, da svoj prepoznavni pečat vtisne najrazličnejšim filmskim žanrom. "Preprosto jih naredim po svoje," je izjavil v enem izmed nedavnih intervjujev. "Naredim svoje male quentinovske različice. Skoraj tako je, kot da se potegujem za profesuro iz filma in dan, ko bom umrl, bo dan moje diplome."

Tarantino in Jay Leno imata že dolgo zgodovino: mladi, bolj ali manj neznani režiser je bil gost v šovu prvič leta 1992, tik preden je izšel njegov film Stekli psi. "Nekje sem bral o mulcu, ki je delal v videoteki in napisal scenarij," se je pozneje spominjal Leno. "Pa ga povabimo, sem si mislil. Lahko bi bilo še zanimivo."

John Brown, avstralska saga ali nova lovca na glave?
Vsako ugibanje o naravi in vsebini novega filma je seveda zgolj to, ugibanje, obstajajo pa določeni namigi iz dosedanjih Tarantinovih intervjujev, v katerih se je razgovoril o svojih idejah za filme.

V šovu Charlieja Rosa je Tarantino izjavil, da je radikalni abolicionist John Brown "njegov najljubši Američan vseh časov" in da bi njegovo zgodbo rad nekoč povedal v filmu. Glede na to, da nas to spet pripelje v obdobje tik pred izbruhom ameriške državljanske vojne, se ta ideja odlično sklada s Tarantinovo interpretacijo vesterna.

Septembra lani je avstralski igralec John Jarratt, ki ima v Djangu manjšo vlogo, nekemu domačemu časopisu zaupal, da bi Tarantino rad posnel film v Avstraliji, in to samo z avstralskimi igralci. (Sam režiser ni o tem sicer nikoli javno spregovoril.)

Obstaja tudi možnost, da bi se Tarantino vrnil k ekranizaciji katerega izmed del Elmorja Leonarda - to je recimo storil z Jackie Brown - še posebej zato, ker je pisatelj letos umrl. Že dalj časa po Hollywoodu krožijo govorice, da ga zanima ekranizacija romana Forty Lashes Less One, ki se že sam po sebi bere kot kak Tarantinov film. Gre za zgodbo o temnopoltem vojaku iz ameriške državljanske vojne in Apaču, ki ju skupaj spustijo iz zapora, da bi v Arizoni skupaj lovila najbolj iskane zločince.