Jožko Rutar se na očitke odziva, da
Jožko Rutar se na očitke odziva, da "iz veljavne ureditve ne izhaja, da bi moral direktor SFC-ja obvezno upoštevati predloge komisije o višini oziroma deležu sofinanciranja in ni dolžan o višjem znesku obveščati sveta SFC-ja." Dodaja še, da "če se direktor ne strinja z mnenji in ocenami strokovne komisije, lahko sprejme drugačno odločitev". Foto: BoBo
Ministrstvo za kulturo
Ministrstvo za kulturo je v delnem poročilu o nadzoru nad zakonitostjo dela SFC-ja ugotovilo, da naj bi Jožko Rutar nekaterim projektom samovoljno dodelil več sredstev, kot je odločila strokovna komisija. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Filmski trak
Po ugotovitvah ministrstva naj bi direktor zneske za nekatere projekte zviševal brez pravnih podlag in upoštevanja meril, na SFC-ju pa pravijo, da je ravnal v skladu z zakonom o SFC in pravilnikom o izvedbi postopka izbire projektov, pogojih in merilih za izbor projektov. Foto: AP

Gre za javno agencijo, ki ji država na leto nameni okoli štiri milijone evrov in pol. Ministrstvo za kulturo je pri nedavnem nadzoru ugotovilo, da naj bi direktor Jožko Rutar nekaterim projektom brez meril in pravih podlag zviševal dodeljena denarna sredstva, pri čemer naj bi ravnal nezakonito. Rutar vse očitke o nepravilnosti zavrača.

V delnem poročilu o nadzoru nad zakonitostjo dela SFC-ja je ministrstvo ugotovilo, da naj bi Rutar nekaterim projektom samovoljno dodelil več sredstev, kot je odločila strokovna komisija.

Projektom dodeljenih po več 10.000 evrov več
Za projekt Kavka na cesti je komisija na primer namenila 50.000, Rutar je ta znesek zvišal na 70.000 evrov, Zadušnica je namesto 300.000 prejela 340.000 evrov, projekt Ana pa je namesto 330.000 prejel 375.000 evrov.

Direktor je zvišal te zneske brez pravnih podlag in upoštevanja meril, je za TV Slovenija poročala Vesna Zadravec. Ob tem je dodala še, da so neuradno izvedeli, da naj bi ga ministrstvo že lani ovadilo, policija pa naj bi ga preiskovala zaradi domnevne zlorabe položaja.

Ministrstvo je v tem delnem poročilu zaključilo, da "je direktor s tem, ko je samovoljno zviševal višino sofinanciranja, ravnal nezakonito in mora SFC zato vsa preveč nakazana sredstva vrniti v proračun".

Jožko Rutar se je na očitke odzval, da "iz veljavne ureditve ne izhaja, da bi moral direktor SFC-ja obvezno upoštevati predloge komisije o višini oziroma deležu sofinanciranja in ni dolžan o višjem znesku obveščati sveta SFC-ja". Rutar je dodal še, da "če se direktor ne strinja z mnenji in ocenami strokovne komisije, lahko sprejme drugačno odločitev".

SFC: Rutar je ravnal v skladu z zakonom
Na SFC-ju so v odzivu zapisali, da je da je Rutar pri odločanju o sofinanciranju projektov ravnal v skladu z zakonom o SFC in pravilnikom o izvedbi postopka izbire projektov, pogojih in merilih za izbor projektov ter postopku sklepanja pogodb, vsebine pogodb in načinu nadzora nad izvajanjem pogodb oziroma pravilnikom o izvedbi postopka izbire projektov, pogojih in merilih za izbor avdiovizualnih projektov. Prav tako so pojasnili, da so na navedbe iz delnega poročila ministrstva za kulturo o postopku nadzora SFC podali uradno izjasnitev 10. junija in v njej vse navedbe argumentirano zavrnili.

Računsko sodišče se je že v preteklosti ukvarjalo z delovanjem te javne agencije
Zadnjo takšno revizijo je Računsko sodišče izvedlo leta 2009, se pravi v času, ko je zdajšnji Slovenski filmski center deloval še kot Filmski sklad RS, SFC je začel delovati z začetkom leta 2011 kot njegov naslednik. In tudi takratna revizija je odkrila enake nepravilnosti. Predsednik Računskega sodišča Tomaž Vesel pravi, da so se "že takrat zelo kritično izrazili do nekaterih razkritij, ki se zdaj očitno ponavljajo v približno enaki obliki, kar je seveda skrb vzbujajoče."

Na računskem sodišču pojasnjujejo, da niso napovedalo revizije na SFC, kot se je poročalo, je pa Vesel v izjavi za javnost komentiral zadnjo revizijo in dodal, da bo računsko sodišče zadnje informacije o domnevnih kršitvah na SFC obravnavalo kot pobudo.

Boštjan Tadel z ministrstva za kulturo je za TV Slovenija dejal, da zadev v postopku ne komentirajo. In tudi Rutar, o čigar ponovnem mandatu na čelu SFC-ja bo vlada odločala kmalu, pred izdajo dokončnega poročila noče dajati nadaljnjih izjav.

Očitki Jožku Rutarju o nezakoniti porabi denarja
Očitki Jožku Rutarju o nezakoniti porabi denarja