Hector Babenco se je rodil leta 1946 v Buenos Airesu poljski judovski priseljenki in argentinskemu gavču ukrajinskega rodu. Posnetek je iz leta 2007. Foto: EPA
Hector Babenco se je rodil leta 1946 v Buenos Airesu poljski judovski priseljenki in argentinskemu gavču ukrajinskega rodu. Posnetek je iz leta 2007. Foto: EPA
Poljub ženske pajka
Poljub ženske pajka je bil med drugim nominiran za oskarja za najboljši film in tako je postal prvi neodvisni film, ki je bil deležen te nominacije. Foto: IMDb

Film je bil nominiran za oskarja za najboljši film in tako je postal prvi neodvisni film, ki je bil deležen te nominacije. William Hurt, ob katerem sta nastopila Raul Julia in Sonia Braga, pa je prejel oskarja za najboljšega igralca. Poljub ženske pajka je bil prav tako nominiran za zlato palmo v Cannesu.

Sodelovanje z največjimi igralskimi imeni
Babenco se je podpisal tudi pod režijo filma Plevel (Ironweed) leta 1987, v katerem sta v glavnih vlogah nastopila Jack Nicholson in Meryl Streep. Oba sta bila za svoji vlogi nominirana za oskarja za najboljša igralca.

Svoj režijski prvenec je Bebenco posnel leta 1975, in sicer Kralj noči (King of the Night). Zadnji film, ki ga je režiral, je bil lanski Moj hindujski prijatelj (My Hindu Friend) o filmskem režiserju blizu smrti, v katerem je v glavni vlogi zaigral Willem Dafoe.

Kot režiser je Babenco sodeloval z nekaterimi največjimi igralskimi imeni filmskega sveta, poleg že omenjenih med njimi najdemo še imena, kot so John Lithgow, Tom Berenger, Daryl Hannah, Aidan Quinn in Kathy Bates. Babenco je bil dejaven tudi kot scenarist, producent in tudi sam kdaj kot igralec.

Hector Babenco se je rodil leta 1946 v Buenos Airesu poljski judovski priseljenki in argentinskemu gavču ukrajinskega rodu. V 60. letih preteklega stoletja je štiri leta preživel v Evropi, nato pa se je preselil v Brazilijo in tam tudi ostal.

Hector Babenco je umrl v sredo v starosti 70 let v bolnišnici v Sao Paulu.