Nezlomljiv je Shyamalanu med njegovimi filmi najbolj pri srcu. Med svoje najljubše filme ga menda prišteva tudi Quentin Tarantino. Foto: IMDb
Nezlomljiv je Shyamalanu med njegovimi filmi najbolj pri srcu. Med svoje najljubše filme ga menda prišteva tudi Quentin Tarantino. Foto: IMDb
M. Night Shyamalan
M. Night Shyamalan je tisti režiser, ki se ga po navadi najraje popredalčka kot "mojstra končnega obrata". Indijsko-ameriški avtor konstruira pripovedi, ki se opirajo na počasno doziranje informacij, obenem pa ne služijo samo temu, da vse do končnega razkritja "zavajajo" gledalca. Foto: Reuters

Posnel bo nadaljevanje lanske psihološke srhljivke Razcepljen (Split), ki pa bo obenem tudi nadaljevanje zgodnejše uspešnice Nezlomljiv (Unbreakable, 2000).

Režiser je načrte za novi film, ki bo naslovljen Glass, razkril v nizu tvitov. Končno lahko odgovori na vprašanje, ki ga absolutno največkrat dobi, je med drugim zapisal: "Boš posnel prekleto nadaljevanje Nezlomljivega ali kaj?!?" Dodal je še, da je "od nekdaj sanjal o tem, da bi Razcepljen in Nezlomljiv trčila v tretjem filmu", in potrdil, da bo pred kamero spravil vse protagoniste iz prejšnjih dveh uspešnic: Brucea Willisa in Samuela L. Jacksona iz prvega filma ter Jamesa McAvoya in Anyo Taylor Joy iz drugega.


Najkrhkejši antagonist vseh časov
Drugih informacij o filmu režiser za zdaj še ni razkril - razen tega, da ga v kinematografih lahko pričakujemo v januarju 2019. Iz naslova lahko morda sklepamo, da bo protagonist zgodbe lik Samuela L. Jacksona preprodajalec stripov z genetsko okvaro kosti, zaradi katere nosi vzdevek Mr. Glass.

James McAvoy v 24 vlogah
Po nihajočem uspehu različnih novejših Shyamalanovih projektov je bil uspeh Razcepljenega za marsikoga presenečenje: film je v svetovnem merilu zaslužil več kot 247 milijonov dolarjev. James McAvoy je v njem igral možaka z "disasociativno motnjo osebnosti", ki ima kar 23 različnih osebnosti. Težava je v tem, da bi si pot na svetlo rada utrla še 24. osebnost, domnevno izmišljena "zver", ki se hrani z mesom nedolžnih deklet. Shyamalanu je - tudi po zaslugi izjemnega McAvoya v glavni(h) vloga(h) - uspelo posneti inovativno, konceptualno srhljivko, ki se na trenutke približuje izčiščenosti odrske predstave. Šele zadnji prizor je z epizodno vlogico Brucea Willisa razkril, da je zgodba postavljena v isti svet kot dogajanje v Nezlomljivem.

Shyamalanov najdonosnejši in kritiško najbolj hvaljeni film do danes sicer ostaja prvenec, srhljivka Šesti čut (1999), ki je zaslužila več kot 672 milijonov dolarjev. Filmi njegove "srednje etape", kakršna sta bila Čas po Zemlji in Podvodna deklica, so bili večinoma tarča posmeha, je pa nekaj starih privržencev pridobil nazaj na svojo stran z grozljivko Obisk (2015).