Za nastanek filma je zaslužna mednarodna filmska ekipa. Foto: Slovenski filmski center
Za nastanek filma je zaslužna mednarodna filmska ekipa. Foto: Slovenski filmski center
Kratki film
Kratki film V modrino je poglobitev v kompleksnost medsebojnih odnosov odraščajočih najstnikov. Foto: Blade produkcija

Prvi kratki film, ki ga je kot manjšinsko koprodukcijo podprl Slovenski filmski center, pripoveduje o 13-letni Juliji, ki se iz nasilnega doma z materjo umakne na idiličen hrvaški otok, kjer je nekoč odraščala. Veseli se, da bo obudila prijateljstvo z Ano, ki pa več pozornosti namenja svojemu fantu. Zavrnitev prijateljice odpre pri Juliji nezaceljene rane nasilne preteklosti in v njej prebudi nasilno pošast, za katero je mislila, da jo je pustila za seboj.

Film je ustvarila mednarodna filmska ekipa; za fotografijo je zaslužen Marko Brdar, zvočno podobo filma so zaupali mlademu skladatelju Ivanu Marinoviču, Juliju Zorniku iz Slovenije in francosko-ruskemu skladatelju Evgeniju Galperinu. Montaža je delo Korejke Miniji Kang. Za masko je poskrbela Slovenka Anita Ferčak.

V filmu, ki je nastal v koprodukciji slovenske hiše Blade produkcije, igrajo Gracija Filipović, Vanesa Vidaković Natrlin, Dominik Duždević, Andro Režić, Nataša Dangubić in Marija Kohn.

Kot smo poročali, je letošnji Berlinale predstavil približno 400 filmov z vseh koncev sveta. V ospredju so bili filmi z aktualnimi temami, kot so pravice manjšin, migranti, podnebne spremembe. Zlati medved je šel v roke madžarski režiserki Ildiko Enyedi za film On Body And Soul (O telesu in duhu). Srebrnega medveda za režijo je odnesel Aki Kaurismäki za film Toivon tuolla puolen (Druga stran upanja), veliko nagrado žirije pa film Felicite (Sreča) francosko-senegalskega avtorja Alaina Gomisa.