Ameriška plezalka Lynn Hill z direktorjem festivala gorniškega filma Domžale Silvom Karom in županom občine Domžale Tonijem Dragarjem. Foto: Igor Kuster
Ameriška plezalka Lynn Hill z direktorjem festivala gorniškega filma Domžale Silvom Karom in županom občine Domžale Tonijem Dragarjem. Foto: Igor Kuster
Do zadnjega kotička napolnjena Linhartova dvorana Cankarjevega doma
Do zadnjega kotička napolnjena Linhartova dvorana Cankarjevega doma. Foto: Igor Kuster
"Kako povedati zgodbo kraja s tako bogato zgodovino?" se je v utemeljitvi nagrade za najboljši alpinistični film zapisala žirija. "Ustvarjalcem filma Vstaja v Dolini je to odlično uspelo. Zgodovinskim dejstvom, zgodbam iz ozadja in intervjujem z nekaterimi ključnimi osebami so dodali ravno pravšnjo mero drame in humorja, celotno pripoved pa začinili s kritičnim pogledom na ameriško družbo." Foto: MFFD

Mednarodna festivalska žirija – Claudia Kühle iz Avstrije, Matthias Aberer iz Avstrije, Sudarson Karki iz Nepala ter Mojca Volkar Trobevšek in Matjaž Jeran iz Slovenije – je med 50 filmi z vsega sveta izbrala najboljše v štirih kategorijah: alpinizem; plezanje; gore, šport in avantura; gorska narava in kultura, posebno nagrado pa je podelila tudi Televizija Slovenija.

Glavno nagrado mesta Domžale je prejel ameriški film Metanoia – preobrazba Jeffa Lowa, ganljiva zgodba, ki prikazuje življenje plezalne legende, pa tudi njegovo človeško plat in težave, s katerimi se je spopadal v zasebnem, družinskem in poslovnem življenju. Najboljši alpinistični film je Vstaja v Dolini (ZDA), najboljši plezalni Odrešitev: zgodba Jamesa Pearsona (Velika Britanija), najboljši film o gorah športu in avanturi nemško-novozelandski Podzemna povezava – pot v neznano ter najboljši film o gorski naravi in kulturi Ostal boš kmet (Nemčija).

Žirija je podelila tudi nagrado za najboljši kratki film (Maslena svetilka, Francija), pohvalo za film o gorski naravi in kulturi (Sunakali, Nepal) in dve pohvali za najboljši plezalni film (Projekt Mina, Velika Britanija, in Nova drznost, ZDA), Televizija Slovenija (žirijo so sestavljali Aleša Valič, Andrej Otovčevič in dr. Andrej Doblehar) pa je nagradila film Živeti za strast (Slovaška).

Za zamudnike
Zmagovalni filmi bodo danes na ogled v Cankarjevem domu v Ljubljani, Mestnem kinu Metropol v Celju in Mestnem kinu Domžale. V Domžalah bo projekcija zmagovalnih filmov tudi v soboto.

Cankarjev dom je danes gostil še trojček festivalskih predavanj: nepalski okoljevarstvenik Sudarson Karki je predstavil ptice Himalaje, ob 40-letnici prvega slovenskega vzpona na Makalu se ob 18.00 obeta srečanje s člani odprave Makalu 1975, zvečer pa bo ob 20.00 s projekcijo filma in predavanjem sklenil pionir športnega plezanja v Italiji Maurizio Zanolla - Manolo.

V Ljubljani, Celju, Domžalah in na Ptuju se je med 23. in 27. februarjem 2015 zvrstilo 50 filmov, pet predavanj in več srečanj s filmskimi ustvarjalci.