"Nočem ničesar, česar si nisem zaslužil, ampak če mi ponudijo več denarja, nisem neumen." Foto: Reuters
O sodelovanju s Pedrom Almodovarjem (za kriminalko Koža, v kateri živim): "Spet sem se počutil enako kot v osemdesetih, kot da me potiska do meja: da si na robu pečine. Občutek vrtoglavice. Mislim, da Pedro ne ustvarja za množice." Foto: EPA
V letih, ko še ni bilo samoumevno, da si španski igralci lahko utrejo pot v Hollywood, je Banderasu uspelo točno to.
"Ko sem šel v Londonu na prvi sestanek z Anne Glimcher (režiserko Kraljev mamba), sem znal samo tri, štiri stavke v angleščini, med njimi je bil najpomembnejši 'To zmorem.'."

"Njegovo kariero zaznamujeta tveganje in angažma. Banderas je prevzel številne igralske vloge, režiral, delal kot producent, prepeval in si utrl pot v Hollywood. Tam je postal zvezda, kljub temu ni pozabil na svoje korenine," so v utemeljitev nagrade zapisali Španci.

Štirikrat spregledan: akademija popravlja napako
José Antonio Domínguez Banderas se je rodil v Malagi, danes bogatem letovišču na jugu Španije; vse od preboja v Labirintu strasti (1982) Pedra Almodóvarja pa do letošnjega izleta v vode znanstvene fantastike s filmom Autómata (r. Gabe Ibáñez) je sodeloval pri več kot sto filmih, kamor sodita tudi njegova režijska podviga (filma El camino de los ingleses (2006) in Crazy in Alabama (1999); še letos naj bi prišla tudi njegova drama Akil, v kateri igra Melanie Griffith). Za nagrado goya je bil nominiran že štirikrat - za filme Matador, Zveži me!, Two Much in Koža, v kateri živim -, pa je nikoli ni dobil.

V 80. letih preteklega stoletja je bil eden izmed filmskih ustvarjalcev, ki so v španski film vnesli manjšo renesanso; zelo reprezentativen v tem pogledu je film Matador, ki združuje svojevrstno estetiko, ljubezenski trikotnik in erotiko, pa še zdaleč ni edini: Zveži me!, Ženske na robu živčnega zloma in Kika, če naštejemo samo Almodóvarjeve filme, in pa La corte del faraón režiserja Fernanda Fernána - Gómeza.

V Hollywoodu uspel kot - Kubanec
In potem je prišel preboj v Hollywood - natančneje povedano glasbena drama Kralji mamba (Mambo Kings). Banderas ni govoril niti besedice angleško, ampak opogumljen od zaleta, ki ga je imel v Španiji, in ker je oko nanj na neki zabavi vrgla sama Madonna, je sprejel vlogo v hollywoodski produkciji o kubanskih glasbenikih, v kateri je vlogo že imel Armand Assante. V letih, ko je bil tak preskok za Špance še nepojmljiv, je Banderasu dejansko uspelo. Kralji mamba so odprli vrata ne le za številne druge španske igralce, pač pa tudi Banderasovi karieri, ki je v hollywoodski slavi presegel vse rojake, ki so prišli pred njim.

Najprej so bile to markantne stranske vloge (Intervju z vampirjem, Philadelphia), nato komercialni akcijski filmi (Legenda o Zorru, Plačanci, Spy Kids, Desperado), pa vloge zgodovinskih osebnosti (Benito Mussolini v seriji Il giovane Mussolini, Che v Eviti, slikar David Siqueiros v Fridi ...) in glasovne vloge v animacijah (Shrek).

S svojima častnima nagradama sta ga ovenčala že festival v San Sebastiánu in v Sitgesu. Kajti čeprav je odšel iz Španije, španskega filma ni zapustil: vrnil se je za Almodovarjeva filma Koža, v kateri živim in Ljubimci nad oblaki ter za več drugih.

Dolga leta je bil poročen z ameriško igralko Melanie Griffith, a sta po 18 letih letos vložila zahtevek za ločitev.

Banderasu bodo nagrado izročili 8. februarja prihodnje leto na podelitvi osrednjih španskih filmskih nagrad goya.