Režiserka filma Kahiu je vesela, da si bo film Rafiki lahko končno ogledalo tudi domače kenijsko občinstvo, ki mu ga je navsezadnje v prvi vrsti tudi namenila. Foto: IMDb
Režiserka filma Kahiu je vesela, da si bo film Rafiki lahko končno ogledalo tudi domače kenijsko občinstvo, ki mu ga je navsezadnje v prvi vrsti tudi namenila. Foto: IMDb
Rafiki
Režiserka filma Wanuri Kahiu (levo) z glavnima igralkama Sheilo Munyiva in Samantho Mugatsia v Cannesu, kjer je film premierno predstavila mednarodni javnosti. Foto: EPA
Rafiki
Rafiki je zgodba o Keni in Ziki, ki se zaljubita na ulicah Nairobija. Foto: IMDb

Sodnica Wilfrida Okwany jes petkovo razsodbo dovolila sedemdnevno predvajanje filma, zato da ga lahko Kenija, kjer je homoseksualnost prepovedana, prijavi v bitko za oskarje, poroča BBC.

Film Rafiki, kar v svahiliju pomeni prijatelj(ica,) pripoveduje o odraščanju dveh deklet Kene in Ziki, ki se zaljubita v homofobni in nestrpni družbi Nairobija, v državi, kjer je istospolna usmerjenost prepovedana. Zgodba temelji na nagrajeni kratki zgodbi Jambula Tree ugandske pisateljice Monice Arac de Nyeko.

Ljubezensko dramo so maja premierno predvajali na mednarodnem filmskem festivalu v Cannesu, mesec prej pa ga je prepovedala Kenijska komisija za kategorizacijo filmov in pri tem kot razlog navedla, da film promovira legitimacijo lezbične ljubezni. Ker pravilnik Ameriške filmske akademije določa, da mora biti vsak potencialni kandidat za nominacijo vsaj sedem dni na ogled v domačih kinematografih, je sodnica Wilfrida Okwany začasno prepoved umaknila, da si ga lahko ogledajo "zainteresirani odrasli".

Kot je ob tem dejala sodnica, ne verjame, da je kenijska družba tako šibka, da bi bili zaradi ogleda filma ogroženi njeni moralni temelji. Z njeno odločitvijo se ne strinja vodja Kenijske komisije za kategorizacijo filmov Ezekiel Mutua, ki je na twitterju zapisal, da bi bilo "škoda, če bi film s homoseksualno tematiko definiral kenijsko kulturo. To nismo mi in homoseksualnost ni naš način življenja."

Zato pa je veselje nad razsodbo sodnice na Twitterju izrazila režiserka filma Wanuri Kahiu in ob tem med drugim pozdravila svobodo izražanja. Uradni filmski profil na Twitterju je medtem napovedal, da bodo projekcije filma med 23. in 29. septembrom v Nairobiju.

Končno pred občinstvom, ki mu je film namenjen
Maja je med predstavljanjem filma v Cannesu režiserka o prepovedi predvajanja v Keniji dejala, da ta v resnici dosega ravno nasproten učinek, saj je zaradi cenzure film deležen le večje pozornosti. "Vendar vseeno smo film posneli Kenijci za Kenijce. Nihče drug ne bo razumel nians, jezika, krajine in vedenja tako kot domače občinstvo," je takrat dejala za BBC in dodala, da čeprav je prepoved pritegnila dodatno podporo in medijsko prepoznavnost, bi to raje zamenjala za možnost, da si film ogled občinstvo v Keniji.