Nagrajenci letošnjega filmskega festivala v Sarajevu. Foto: Sarajevski filmski festival
Nagrajenci letošnjega filmskega festivala v Sarajevu. Foto: Sarajevski filmski festival
Sarajevski filmski festival
Letošnji festival je v različnih programih ponudil okoli 200 filmov. Foto: SFF

Turški film govori o paru, ki ne želi priznati, da je posvojil otroka, in je pripravljen narediti vse, da to ostane skrivnost, tudi hliniti nosečnost.

Nagrado za najboljšo igralko je prejela Irena Ivanova za vlogo v filmu Brezbožnica režiserke Ralitze Petrove, bolgarsko-francosko-danska koprodukcija pa je prejela tudi posebno nagrado žirije. Pretekli teden je film zmagal na filmskem festivalu v Locarnu.

Drugo posebno nagrado žirije je prejel film Bogdana Mirice Psi, njegov glavni igralec Gheorghe Visu pa je prejel nagrado srce Sarajeva za najboljšo moško glavno vlogo.

V kategoriji kratkih filmov je žirija glavno nagrado podelila srbskemu filmu Tranzicija režiserke Milice Tomović, posebno priznanje žirije pa sta prejela romunski film 4.15 popoldne, konec sveta in hrvaški film, ki je bil nagrajen tudi na letošnjem canskem festivalu.

Med dokumentarnimi filmi je srce Sarajeva za najboljši dokumentarni film prejel romunski film Samo dih, posebni nagradi pa sta prejela filma Scream for me Sarajevo in Baglar. Posebno priznanje za človekove pravice je prejel slovenski film Meje Damjana Kozoleta, ki se je na festivalu predstavil tudi s celovečernim filmom Nočno življenje.

Slovensko kinematografijo je v Sarajevu zastopal še filmski projekt režiserke Maje Weiss in producenta Danijela Hočevarja ter produkcijske hiše Vertigo Ime mi je Damian in filmi Nika, Mama in Dobro unovčeno popoldne.

Nagradi za De Nira in Frearsa
Nagrado častno srce Sarajeva za življenjsko delo
je letos prejel ameriški igralec Robert De Niro, dobitnik nagrade častno srce Sarajeva za izjemen prispevek k filmski umetnosti pa je britanski režiser Stephen Frears.

Lani je v Sarajevu glavno nagrado prejela turško-francosko-nemško-katarska koprodukcija Mustang režiserke Deniz Gamze Ergüven.

Na festivalu so si gledalci lahko ogledali okoli 200 filmov, v tekmovalnem programu celovečercev pa je med osmimi filmi nagrajence izbirala žirija, ki ji je predsedoval palestinski režiser Elia Suleiman, v njej pa so bili še turška producentka Zeynep Atakan, srbski igralec Nikola Đuričko, kurator berlinskega festivala Thomas Hailer in grška igralka Angeliki Papoulia.