"Vsi živimo v isti atmosferi," poudarja Shaun Monson s filmom Unity. Foto: Unity Facebook
false
Četudi si nismo enaki, si želimo, da bi bili enakopravni, sporoča še eno geslo novega dokumentarnega filma. Foto: Unity Facebook
false
Režiser Shaun Monson je podobno tematiko raziskoval že v prejšnjem dokumentarnem filmu Earthlings. Foto: Unity Facebook

Pred desetletjem je režiser Shaun Monson v dokumentarcu Earthlings raziskoval odnos med ljudmi in živalmi, v Unity se osredotoča na povezanost vseh življenjskih oblik na Zemlji. Zanima ga, kaj pomeni biti človek, raziskuje teme ljubezni, tragedije in upanja ter vprašanje, zakaj kljub vsemu razvoju znanosti, umetnosti, tehnologije, filozofije in religije še vedno ubijamo drug drugega, ubijamo živali in naravo, so zapisali pri The Variety.
Kot pravi Monson, je želel izpostaviti tisto človeško, kar smo potlačili ali pozabili zaradi pritiskov družbe in tradicije. Film naj bi gledalcem prav tako pomagal, da se povežejo z misterijem celotne eksistence, katere človek je le majhen del.
Od ločenosti skupin do zaznavanja absolutne eksistence
Osvetliti je želel tudi kontrast med apatijo in empatijo, ki ju ljudje izražajo v občutjih in ravnanjih glede na zaznavanje posamezne skupine ljudi kot "moje" oziroma "naše" ali "tuje" – lahko govorimo o majhnem klanu, majhni vasi, večjem plemenu ali narodu. Kot je Monson povedal v intervjuju za Vegan Publishers, gre za človeški vedenjski obrazec, ki ga je lepo opisal tudi Joseph Campbell, in temelji na ločevanju in postavljanju meja, pri čemer prepričanja, rituali, tradicije, simboli posamezne skupine to predstavljajo kot dobro in druge kot slabe oziroma tendence teh skupin spodbujajo naklonjenost znotraj skupine in odklanjanje zunaj njih.
Monson tako skozi pet filmskih poglavij (Kozmično, Um, Telo, Srce, Duša) postavlja tudi vprašanje o razvoju civilizacije v prepoznavanje absolutne eksistence, celotnega spektra življenja, ki ne bo temeljil na določenih oblikah in mejah ter posledični ločenosti.
Glasovi stotih poznanih osebnosti
K filmu, ki bo premierno prikazan 12. avgusta, je pritegnil kar sto zvezdniških osebnosti z različnih področij, od igralcev, glasbenikov, pisateljev in umetnikov z drugih področij do atletov in poslovnežev. Režiser je bil nad izjemnim odzivom slavnih osebnosti presenečen, zdi se mu zelo pomemben, saj njihov glas odmeva.
Kot pripovedovalci bodo v dokumentarcu nastopili med drugim igralci Kevin Spacey, Helen Mirren, Geoffrey Rush, Susan Sarandon, Jessica Chastain, Jennifer Aniston, Joaquin Phoenix, Jeff Goldblum, Anjelica Huston, Minnie Driver, Mariel Hemingway, Marion Cotillard in Ben Kingsley, slišali bomo glasove Mobyja in Dr. Dreja, Ellen DeGeneres, Davida Copperfielda, Deepak Chopre in drugih.