Mostra velja za pomembno odskočno desko pred prihodom sezone najuglednejših filmskih nagrad. Prav tam je denimo lani doživel premiero muzikal Dežela La La, ki je pozneje dobil 14 oskarjevskih nominacij, a na koncu ostal brez zlatega kipca za najboljši film. Foto: Reuters
Mostra velja za pomembno odskočno desko pred prihodom sezone najuglednejših filmskih nagrad. Prav tam je denimo lani doživel premiero muzikal Dežela La La, ki je pozneje dobil 14 oskarjevskih nominacij, a na koncu ostal brez zlatega kipca za najboljši film. Foto: Reuters
Matt Damon
Paynov film Downsizing, ki bo festival odprl, je fantazijska črna komedija o moškem (igra ga Matt Damon), ki se sprašuje o tem, kakšno bi bilo njegovo življenje, če bi se skrčil in se za telesno pomanjšanje tudi odloči. Igralsko zasedbo v tej družbeni satiri zaokrožajo Laura Dern, Kirsten Wiig, Christoph Waltz in Jason Sudeikis. Foto: Reuters

Samo dva ali trije filmi so, ki smo jih hoteli dobiti, pa jih na koncu ne bomo predvajali, ker gredo na druge festivale. Sicer pa so vsi, ki smo jih izbrali, tudi na sporedu.

Alberto Barbera
Aj Vejvej
Kitajski aktivist Aj Vejvej v dokumentarcu Human Flow tematizira globalno begunsko krizo; snemal ga je v 22 državah, opisuje pa ga kot "osebno potovanje ... poskus, da bi razumel človeštvo v sedanjih okoliščinah". Foto: AP
Mother!
Grozljivka Mother! je za zdaj bolj ali manj neznanka, je pa obetaven njen sinopsis: "Razmerje se znajde na preizkušnji, ko na dom zakonskega para prispejo nepovabljeni gosti in zmotijo njuno mirno življenje." Foto: IMDb

Direktor festivala Alberto Barbera je na četrtkovi novinarski konferenci Vejvejev film, ki je nastal v ameriško-nemški koprodukciji, označil za izjemen. Dodal je, da bo prav tema migracij v ospredju filmov, ki si jih bo mogoče ogledati na letošnji Mostri. Beneški filmski festival bo potekal od 30. avgusta do 9. septembra.

Spored, skoraj identičen tistemu v Torontu
Med vidnejšimi filmi, ki bodo prikazani v tekmovalnem programu, bosta tudi The Shape of Water v režiji Guillerma Del Tora in Suburbicon, ki ga je George Clooney režiral po starem scenariju bratov Cohen, v njem pa igrajo Matt Damon, Julianne Moore in Oscar Isaac.

Damonovo leto
Matt Damon ima tudi glavno vlogo v znanstvenofantastični satiri Downsizing v režiji Alexandra Payna, ki bo odprl Mostro. V njem nastopata še Christoph Waltz in Hong Chau.

V tekmi za zlatega leva bodo po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa tudi štirje filmi italijanskih režiserjev: The Leisure Seeker v režiji Paola Virzija, v katerem igrata Helen Mirren in Donald Sutherland, muzikal o Neaplju z naslovom Ammore e Malavita v režiji bratov, ki se podpisujeta kot Manetti Bros, dramatični Hannah režiserja Andrea Pallaora s Charlotte Rampling ter film Una famiglia v režiji Sebastiana Risa.

Bardem bo Pablo Escobar
Zunaj tekmovalnega programa bodo v Benetkah predvajali film Loving Pablo, v katerem je Javier Bardem prevzel vlogo znanega kolumbijskega mamilarskega kralja Pabla Escobarja, njegova žena, Penelope Cruz, pa igra novinarko, ki se zaljubi vanj.

Festivalski program bodo tudi letos obogatile retrospektive in pokloni pomembnim osebnostim iz sveta filma, saj si želijo na festivalu prispevati k boljšemu poznavanju filmske zgodovine.

Po desetih letih ženska na čelu žirije
Žiriji 74. filmskega festivala v Benetkah bo predsedovala igralka Annette Bening. V njej bodo še britanski režiser Edgar Wright, ki je med drugim režiral znanstvenofantastični film Pr' konc sveta, mehiški režiser Michel Franco, znan po filmu, nominiranem za tujejezičnega oskarja After Lucia, in britanska igralka Rebecca Hall.

Poleg omenjenih bodo žirijo sestavljali še madžarska režiserka Ildiko Enyedi, britansko-avstralski kritik David Stratton, francoska igralka Anna Mouglalis, v Tajvanu rojeni filmski ustvarjalec Yonfan in italijanska igralka Jasmine Trinca.

Zlatega leva za življenjsko delo bosta prejeli hollywoodski legendi Jane Fonda in Robert Redford. Festival bo namreč premierno predvajal novi film Our Souls At Night, v katerem ameriški ikoni že četrtič v karieri nastopita skupaj. Igrata prebivalca majhnega mesteca v Koloradu, ki se zares spoznata šele po desetletjih življenja v isti soseski. Celovečerec je režiral Indijec Ritesh Batra.

Tekmovalni spored

Human Flow, r. Aj Vejvej
Mother!, r. Darren Aronofsky
Suburbicon, r. George Clooney
The Shape of Water, r. Guillermo del Toro
L’insulte, r. ZIad Doueiri
La Villa, r. Robert Guediguian
Lean on Pete, r. Andrew Haigh
Mektoub, My Love: Canto Uno, r. Abdellatif Kechiche
The Third Murder, r. Koreeda Hirokazu
Jusqu’a la Garde, r. Xavier Legrand
Ammore e Malavita, r. Manetti Brothers
Foxtrot, r. Samuel Maoz
Three Billboards Outside Ebbing, Missouri, r. Martin McDonagh
Hannah, r. Andrea Pallaoro
Downsizing, r. Alexander Payne
Angels Wear White, r. Vivian Qu
Una Famiglia, r. Sebastiano Riso
First Reformed, r. Paul Schrader
Sweet Country, r. Warwick Thornton
The Leisure Seeker, r. Paolo Virzi
Ex Libris - The New York Public Library, r. Frederick Wiseman

Samo dva ali trije filmi so, ki smo jih hoteli dobiti, pa jih na koncu ne bomo predvajali, ker gredo na druge festivale. Sicer pa so vsi, ki smo jih izbrali, tudi na sporedu.

Alberto Barbera