V filmu Black Fire (1922) je Rozalija podpisana kot Zalla Zeranno. Foto: IMDb
V filmu Black Fire (1922) je Rozalija podpisana kot Zalla Zeranno. Foto: IMDb
Filmska kariera Zalle Zarane je bila povezana z obdobjem razcveta nemega filma. V tej eri razvoja filmske umetnosti se je Zalla Zarana prebila med precej zaželene igralke, ki se jim je ponudila priložnost nastopiti z nekaterimi največjimi zvezdami nemega filma, kot so bili Lon Chaney, Lewis Stone in Laura La Plante. Ko pa je začela Hollywood osvajati nova "modna muha" - zvočni film -, se je Zalla Zarana iz filmskega posla umaknila. Foto: Wikipedia

Na podlagi raziskovalne naloge, pred nekaj leti opravljene na tamkajšnji osnovni šoli, so pred kratkim natisnili zloženko s podatki o svoji slavni rojakinji Zalli Zarana, sicer pa Žužemberčani omenjeno spominsko uro redno uvrščajo med sklepne prireditve svojih Trških dnevov.

Po podatkih iz zloženke se je v Žužemberku rojena Rozalija Sršen kot 16-letno dekle leta 1913 odpravila k teti v San Francisco, v želji, da bi se prebila v filmsko industrijo, pa se je leta 1917 podala v meko ameriške filmske industrije - Los Angeles.

Tam je zaradi serije neuspehov skoraj obupala, po dolgotrajnem naporu pa le prišla do prvih vlog. Nato je zbolela za špansko gripo, se leta 1920 za kratek čas in popolno okrevanje vrnila v Slovenijo, a kmalu odšla najprej na Dunaj, nato v Prago in Berlin, od tam pa leto pozneje nazaj v Kalifornijo.

"Eksotična dama izpod Alp"
Po vrnitvi v ZDA se je preimenovala v Zallo Zarana, nekaj mesecev delovala kot manekenka, pozirala in statirala je v vesternih. Svojo prvo pomembnejšo vlogo je dobila leta 1921 v filmu Kolo sreče, kot eksotična dama izpod Alp pa je od svojih začetkov naprej z manjšimi vlogami skupaj nastopila v 20 nemih hollywoodskih filmih.

Sanjala je ameriški sen
V omenjenem obdobju je prijateljevala z več takratnimi filmskimi zvezdami, predvsem z Oliverjem Hardyjem in Stanom Laurelom, rada je jezdila, igrala golf in se vozila z limuzinami. S svojim zaslužkom si je kupila vilo na losangeleški aveniji Fuller, ker se ni znala prilagoditi novim razmeram, pa je njena igralska pot ob pojavu zvočnega filma zastala.

V začetku tridesetih let prejšnjega stoletja se je poročila z bogatim ameriškim trgovcem z železnino Teom Lohmanom, po njegovi smrti leta 1944 pa je v omenjeni vili na Fuller Avenue živela sama.

Umrla je leta 1967 in pokopana je v Hollywoodu. Na družinskem nagrobniku Sršenovih na ljubljanskih Žalah pa jo omenja vklesani napis, še navaja omenjena zloženka.

Ito Rino poznamo, Zallo le redkokdo
Kot prva slovenska igralka, ki se je uveljavila v tujini, se sicer v Sloveniji navaja deset let mlajša Ida Kravanja oziroma Ita Rina (1907-1979), ki pa je delovala pretežno v Evropi in igrala večinoma v nemških in čeških filmih.